Netanyahu anticipa "mesos" de guerra, fins a exterminar els dirigents de Hamàs

Blinken fa la cinquena visita al Pròxim Orient en plena negociació de la nova treva, que sembla apagar-se per les posicions irreconciliables de les parts

Una dona plona els fills i la família morts en un atac aeria isrelià a Deir al Balah
Una dona plona els fills i la família morts en un atac aeria isrelià a Deir al Balah / Mohammed Saber (Efe)

Els Estats Units han reactivat l'ofensiva diplomàtica per a rebaixar la tensió al Pròxim Orient amb una ronda per la regió, la cinquena visita del secretari d'Estat, Antony Blinken, des del començament de l'ofensiva israeliana. Una lenta diplomàcia que contrasta amb la rapidesa amb què han congelat els fons a la missió humanitària de les Nacions Unides a la Franja de Gaza, la Unrwa, davant de l'acusació d'infiltració terrorista que Israel ha projectat sobre el conjunt de l'organització a partir d'una dotzena de casos sospitosos.

Blinken ha fet la primera parada en la dictadura de l'Aràbia Saudí i s'ha vist amb el príncep hereu, Mohammed bin Salman. La reunió ha abordat la proposta de treva que els mediadors (EUA, Egipte, i Qatar) van entregar a les parts. Una nova oferta de bescanvi d'ostatges israelians per presoners palestins que, cada dia que passa, sembla un poc més condemnada al fracàs. Hamàs, que té l'esborrany des de diumenge, assegura que l'està estudiant, però no s'ha pronunciat encara. Prèviament, havia situat les seues aspiracions —que inclouen l'alliberament de pesos pensants de la causa palestina i un alto el foc permanent— molt més lluny del que el govern d'Israel diu públicament estar disposat a cedir.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ja ha advertit que només negociarà un bescanvi similar a la treva anterior —ostatges per dones i xiquets presoners, alguns en detenció administrativa sense juí— i que això no frenarà la guerra. Manté l'objectiu en "la victòria completa sobre Hamàs", que, segons ha insistit, implica matar tots els dirigents del grup islamista, en un camí que "portarà mesos, no anys", segons ha explicat en una reunió del seu partit, la coalició Likud.

Rafah, pròxima parada de la guerra

Les tropes israelianes han desmantellat l'estructura de Hamàs a Khan Yunis, la principal ciutat del sud de la Franja i es preparen per a desplaçar-se a Rafah, a l'extrem meridional de l'enclavament, segons ha confirmat ministre de Defensa, Yoav Gallant. L'operativa confirma, que malgrat les promeses de Tel-Aviv, no hi ha cap zona segura per als palestins a la Franja. A Rafah, es refugien més d'1,1 milions de persones desplaçades pels bombardejos i la guerra al nord i centre del territori. Molts han complit les instruccions d'evacuació de l'exèrcit israelià, la qual cosa no els ha evitat patir els bombardejos en zones declarades segures i no sembla capaç d'impedir que acaben de nou en zona de guerra.

L'exèrcit d'Israel assegura que entre els 80 milicians de Hamàs i la Jihad Islàmica que ha matat en les últimes hores al sud de la Franja hi ha sospitosos d'haver participat en els atemptats de primers d'octubre. “Cada terrorista amagat a Rafah ha de saber que la seua fi serà com la de Khan Yunis i la [ciutat] de Gaza”, ha advertit el ministre de defensa israelià. Gallant assegura que Israel ja ha "matat o ferit greument" a més de la meitat dels agents de Hamàs en els quatre mesos de guerra, sense aportar xifres concretes.

Tanmateix, la setmana passada fonts militars van acreditar la mort de 10.000 milicians, menys d'una tercera part dels 40.000 homes que s'estima que té l'organització, sense comptar els 20.000 de la Jihad Islàmica. Si es confirmara l'estadística, suposaria assumir l'assassinat de més de 17.000 civils entre els 27.000 palestins morts en l'ofensiva militar de Tel-Aviv pels atemptats de Hamàs del set d'octubre (1.200 morts i 250 ostatges), la majoria en bombardejos. Dilluns un atac aeri a Deir al-Balah, al centre de la Franja, va matar huit membres d'una mateixa família la majoria xiquets. Més d'11.000 menors n'ha matat l'exèrcit israelià en els quatre mesos de guerra.

Almenys el 30% de Gaza destruïda

L'anàlisi de les imatges de satèl·lit pels experts de les Nacions Unides han confirmat la destrucció de 69.147 edificis de la Franja de Gaza, la qual cosa equival a vora el 30% de les construccions de l'enclavament. Uns altres informes, de les universitats de Nova York i Oregon, eleven al 60% la destrucció en el centre i nord de l'enclavament.

Les Nacions Unides, mentrestant, han anunciat que un grup de treball independent s'encarregarà de valorar el treball de l'Agència per als Refugiats Palestins, la Unrwa, després de les acusacions d'Israel d'estar totalment infiltrada per Hamàs. El secretari general, António Guterres, vol que es netege el nom de la Unrwa i que es desbloquegen les aportacions dels donants. El govern espanyol va anunciar ahir una ajuda urgent a l'agència de tres milions i mig d'euros.

També et pot interessar

stats