Netanyahu defén al Congrés dels EUA seguir fins a la "victòria total" la guerra que ha matat 39.000 palestins

El primer ministre israelià assegura que no reocuparà Gaza, però reclama el control de seguretat de la Franja després de la guerra, en una accidentada intervenció amb sis detinguts i molts demòcrates donant-li l'esquena

El primer ministre Benjamin Netanyahu en un moment de la seua intervenció al Congrés dels EUA
El primer ministre Benjamin Netanyahu en un moment de la intervenció al Congrés dels EUA / Kevin Mohatt (Reuters)

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha defés davant del Congrés dels Estats Units la continuïtat de l'ofensiva militar sobre la Franja de Gaza fins a la "victòria total". En un encés discurs on ha promés que no reocuparà l'enclavament quan acabe la guerra i ha acusat l'Iran d'estar darrere de les protestes propalestines.

Netanyahu també ha reivindicat l'aliança amb els Estats Units, principal soci diplomàtic i subministrador d'armes de l'estat jueu. L'administració Biden ha mantingut esta societat, encara que ha alçat crítiques amb els bombardejos israelians sobre zones densament poblades, els atacs a hospitals i les restriccions a l'entrada d'ajuda humanitària. "Els Estats Units i Israel han de romandre units. Quan ens mantenim units, succeeix una cosa molt simple: nosaltres guanyem, ells perden”, va declarar Netanyahu en referència a l'Iran i a Hamàs.

Les seues paraules han rebut l'ovació dels legisladors republicans i cares llargues d'una part de la bancada demòcrata, des d'on desenes de congressistes han intentat boicotejar la compareixença, i on ha destacat l'absència de la possible candidata presidencial Kamala Harris. Dins de l'hemicicle, la congressista demòcrata d'origen palestí Rashida Tlaib portava un ventall que l'anomenava "criminal de guerra". La compareixença, patrocinada pel president de la Cambra de Representants, el republicà Mike Johnson, és la quarta de Netanyahu al Capitoli, que trenca el rècord que havia marcat el britànic Winston Churchill. 

La congressista demòcrata d'origen palestí Rashida Tlaib exhibeix un ventall davant de Netanyahu amb el missatge "Criminal de guerra"
La congressista demòcrata d'origen palestí Rashida Tlaib exhibeix un ventall davant de Netanyahu amb el missatge "Criminal de guerra" / Craig Hudson (Reuters)

"Donen-nos les ferramentes més ràpidament i acabarem el treball més ràpidament", ha dit sobre una ofensiva militar que ha matat almenys 39.000 palestins i ha reduït a enderrocs bona part de l'enclavament des del 7 d'octubre, quan Hamàs va assassinar 1.200 persones a Israel. El primer ministre ha qualificat de "contrasentit" les acusacions de crims de guerra, va assegurar que en l'atac a la ciutat de Rafah quasi no van morir civils i va pressionar els Estats Units perquè acceleren l'enviament d'armament.

No reocuparà Gaza, però mantindrà el "control de la seguretat"

Respecte del futur de Gaza, ha assegurat que no té plans per a reocupar el territori, però ha defés que Israel mantinga el "control de la seguretat" de l'enclavament per a garantir que no torne a ser una amenaça. No ha fet cap referència a la formació d'un govern únic als territoris palestins a la Franja de Gaza i Cisjordània ni a la creació d'un estat palestí independent, que ha defés els Estats Units durant l'administració Biden. 

Netanyahu, al qual cada vegada més familiars d'ostatges acusen de prolongar deliberadament el tancament d'un acord, es va fer acompanyar en la tribuna per *Noa *Argamani, segrestada al festival de música que va atacar Hamàs i alliberada recentment en un operatiu. Davant de la cambra ha evitat aprofundir sobre les negociacions que impulsen els Estats Units, Qatar i Egipte per a aconseguir un alto el foc i l'alliberament de la resta d'ostatges segrestats pel grup islamista palestí.

Durant el seu discurs, Netanyahu va aprofitar per a agrair el suport a Israel de Biden, a qui va anomenar "sionista", però també per a afalagar-li l'oïda a Trump, a qui va aplaudir per haver traslladat l'ambaixada estatunidenca a Jerusalem durant el seu mandat.

Sis detinguts per interrompre la sessió i protestes fora de l'hemicicle

Sis persones del públic van ser detingudes per interrompre la sessió amb consignes a favor d'un alto el foc a la Franja de Gaza. Mentre Netanyahu parlava, prop de 5.000 persones l'acusaven de "genocida" i protestaven contra la seua presència als voltants del Congrés, totalment blindat amb tanques de seguretat, en una manifestació que va comptar amb la presència de l'actriu i activista Susan Sarandon.

Protesta propalestina a la porta del Congrés durant la compareixença de Netanyahu
Protesta propalestina a la porta del Congrés durant la compareixença de Netanyahu / Seth Herald (Reuters)

També et pot interessar

stats