Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Netanyahu rebutja reconéixer un estat palestí després de la guerra a Gaza

El primer ministre d’Israel ha expressat als Estats Units que tampoc retornarà el control de la Franja a l'Autoritat Nacional Palestina (ANP)

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, en una roda de premsa / Abir Sultan (Reuters)

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha rebutjat aquest dijous la possible creació d’un estat palestí com a part d'un escenari de postguerra a Gaza o fins i tot després del seu propi mandat, seguint la línia de la seua política històrica sobre aquesta qüestió. Amb relació a la fi del conflicte a Gaza, tampoc dona suport a retornar el control del territori a l'Autoritat Nacional Palestina.

“Els dic aquesta veritat als nostres amics estatunidencs i també he detingut l'intent d'imposar-nos una realitat que perjudicaria la seguretat d'Israel”, ha dit. El primer ministre israelià ha afegit que “la majoria de la població israeliana rebutja un possible estat palestí”. Així, tanca la porta a la iniciativa proposada per l'administració de Joe Biden com a part de l'anomenada “solució de dos estats” per al conflicte palestí-israelià.

Israel vol mantindre el control sobre Cisjordània

El que posa Netanyahu sobre la taula en qualsevol possible acord amb els palestins és que Israel “ha de mantindre el control de la seguretat sobre tot el territori oest de la vall del Jordà”, en referència a una part important del terreny de Cisjordània, ocupada per Israel des de 1967.

“En cada territori del qual ens retirem, rebem terrorisme, un terrible terrorisme contra nosaltres. Va passar al sud de Líban, a la Franja de Gaza, i a la Judea i Samaria", va assegurar el primer ministre d’Israel, que insisteix a utilitzar aquesta denominació bíblica per a Cisjordània. Per això, Netanyahu ha insistit que l’ofensiva militar continuarà, ja que un alto el foc “sense acabar amb Hamàs” només perjudicaria Israel.

La solució dels dos Estats, amb el suport d’Europa i els Estats Units

En les cinc visites que ha fet a la regió des que va esclatar la guerra a Gaza, el 7 d'octubre de 2023, el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, va reiterar la postura del seu país a favor de la solució dels dos estats. Washington i la UE van plantejar com a opció per a una postguerra que l'ANP reprenguera el control de la Franja, d'on va ser expulsada en 2007 després que Hamàs li agafara el poder a la força.

La monarquia de l’Aràbia Saudí ha arribat a afirmar que la normalització de les seues relacions amb Israel, paralitzada per la guerra a Gaza, només es pot donar amb la creació d'un estat palestí.

Mentrestant, creix també l'escepticisme entre la ciutadania israeliana sobre la possibilitat que el seu govern puga aconseguir l'objectiu declarat d'erradicar Hamàs.

Hamàs Guerra Israel-Gaza

També et pot interessar