Nicolás Maduro, decidit a prendre possessió enmig de la tensió interna i el qüestionament internacional
La confusió sobre la breu detenció de María Corina Machado, denunciada per l'oposició i negada pel govern veneçolà, marca una jornada de màxima tensió en què l'opositor Edmundo González assegura que tornarà a Caracas per a ser investit, tot i l'orde de detenció contra ell
La tensió bull este divendres a Caracas, quan està programada la presa de possessió del màxim mandatari de l’Estat, quasi sis mesos després d’unes eleccions àmpliament qüestionades per la comunitat internacional i denunciades per l'oposició, que al·lega frau. La incertesa s'ha disparat en les darreres hores després de la reaparició de la líder opositora María Corina Machado en una protesta a la capital este dijous per a reivindicar la victòria d'Edmundo González Urrutia en els comicis presidencials. La confusió s'ha generat quan el seu partit, Vente Venezuela, ha denunciat que l'havien "interceptada de manera violenta" després de participar en la manifestació, un extrem que ha negat el govern chavista.
Un parell d'hores després, no obstant això, ella mateixa confirmava que es trobava en un "lloc segur" i assenyalava que, quan les "forces repressives del règim" la van detindre, un ciutadà va "ser ferit de bala". L'equip de la líder opositora reconeixia també que estava en llibertat i assenyalava que, quan eixia de la concentració a Chacao, Caracas, van interceptar Machado i la van tombar de la moto en la qual es traslladava. En el succés van disparar armes de foc. Se la van emportar retinguda per la força. Durant el període de segrest, la van forçar a gravar diversos vídeos i després la van alliberar. Afegeixen que, en les pròximes hores, la política "es dirigirà al país per a explicar els fets".
L'escenari a Caracas poc abans de la imminent investidura de Maduro és molt complex. Funcionaris policials i militars, gran part d'ells encaputxats i amb armes llargues, vigilen els carrers de la ciutat, mentre la polarització i la incertesa toquen sostre abans del jurament del càrrec, que tindrà lloc a partir de les 17:00, hora espanyola (12:00 hores a Veneçuela). El president actual s'atribueix oficialment la victòria en les urnes i està decidit a iniciar oficialment el tercer mandat consecutiu, tot i que les actes arreplegades per l'oposició, validades pels organismes independents, donen com a guanyadora la coalició opositora.
Per la seua part, el líder opositor Edmundo González Urrutia, es reafirma en el propi triomf, denuncia el frau electoral del govern chavista i ha promés tornar a entrar en terra veneçolana este divendres per a ser investit com a president. L’anunci de la tornada va tindre una ràpida resposta de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, que va tornar a sol·licitar la detenció immediata del polític.
Durant estos últims sis mesos, Maduro no ha mostrat cap prova verificable que acredite la seua victòria, a pesar de les pressions d’organismes internacionals, i una intensa repressió chavista ha intentat fer callar les veus opositores internes. Les principals instàncies globals, inclosa la Unió Europea, s’han reafirmat en la seua posició i han advertit que no reconeixeran Maduro com a cap de l’Estat.
González Urrutia, exiliat a Espanya des del mes de setembre, ha estat immers en una gira per diversos països sud-americans per a recaptar suport a la causa, que ha acabat en Santo Domingo, des d’on es preveu que viatge a Caracas. Prèviament, va fer una visita oficial a Panamà, on el líder opositor va denunciar que uns encaputxats havien segrestat el seu gendre, Rafael Tudares, i l’havien pujat a una camioneta mentre portava els fills a escola.
Concentracions per tot arreu en reivindicació de la victòria d'Edmundo González
Per a l'oposició, el suport popular és clau en la croada contra Maduro. Centenars de veneçolans i veneçolanes han protestat als carrers de Caracas des d’este dijous després de la crida que va fer María Corina Machado, que va instar a lluitar per “conquistar la llibertat”. 133 dies després de l'última aparició en públic, la líder opositora va complir la promesa d'eixir de la clandestinitat i va reaparéixer liderant la concentració de Chacao. En un missatge en X, Corina va anunciar: “Jo estic ací, amb tu i fins al final”.
La manifestació de Caracas s'ha replicat en diversos països, entre ells a Espanya, on centenars de persones han omplit els carrers en les principals ciutats. Cantant l’himne nacional de Veneçuela, amb banderes i pancartes i al crit de “S’ha acabat, el govern ja ha caigut” i “Llibertat”. Així s'han concentrat més de 200 persones pel centre de València este dijous per a mostrar el suport al líder opositor veneçolà, Edmundo González.
La protesta se suma a les que van tindre lloc en altres ciutats espanyoles, com Barcelona o Madrid. En esta última, milers de veneçolans es van concentrar a la Puerta del Sol amb un missatge clar: “Fora Maduro, Edmundo president”. En la concentració van participar, entre altres representants polítics, el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.
Les manifestacions massives en contra de Maduro es van succeir també en grans capitals mundials, com Nova York, Buenos Aires o Brussel·les.
El secretari general de l'OPEP secunda la investidura de Maduro des de Veneçuela
El secretari general de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), Haitham al-Ghais, va arribar este dijous a Veneçuela, convidat pel govern de Nicolás Maduro, per a assistir, tal com ell va explicar, a la "confirmació" del líder chavista com a governant.
Al-Ghais va assegurar que Veneçuela "és un país molt important" en l'organització petroliera i va ressaltar que "ha tingut un rol històric" des de la fundació. "Estem ací per a donar suport al govern, al president", va afirmar el dirigent kuwaitià.