Els nivells de CO2 en l’atmosfera de la Terra assoleixen màxims històrics
En la història de l’ésser humà, mai s’havia experimentat una concentració tan elevada de diòxid de carboni.
Tal com es desprén de les dades que ha recollit l’observatori situat a Mauna Loa, a Hawaii, que pertany a l’Administració Nacional Atmosfèrica i Oceànica (NOAA), els nivells de diòxid de carboni (CO2) en l’atmosfera de la Terra han arribat a màxims històrics. Han superat les 415 parts per milió (ppm), un valor superior al de qualsevol altre moment en els últims 800.000 anys, des d’abans de l’evolució de l’Homo sapiens.
Font: NOAA
Fins i tot, en l’època del pliocé, fa vora 3 milions d’anys, quan les temperatures globals s’estimaven entre 2 i 3 graus centígrads més altes que les actuals, es creu que els nivells de CO2 va superar entre 310 i 400 ppm.
Davant d’aquestes dades, i llevat dels factors de variabilitat climàtica que poden fer pujar aquestes concentracions puntualment, el resultat de l’equació és clar: l’increment en la crema de combustibles fòssils i la desforestació estan causant que les temperatures globals augmenten amb efectes devastadors i molt diversos. I és que els experts coincideixen a dir que en un planeta 2 ºC més càlid la nostra adaptació serà complicada davant de les conseqüències següents:
- Més freqüència de fenòmens meteorològics extrems i tan diferents com ara les sequeres o els huracans.
- Una menor rendibilitat en els cultius.
- Aproximadament un milió d’espècies no seran capaces d’adaptar-se i estaran en perill d’extinció.
- Propagació de malalties típiques de zones càlides i oblidades en països desenvolupats.
Sens dubte, tant el problema com la solució està a les nostres mans.