Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30

Els noms que sonen per al segon govern de Trump als Estats Units

El republicà i president electe tria Susie Wiles, l'estratega darrere de la campanya electoral, com a cap de gabinet a la Casa Blanca

Trump, durant un acte de campanya electoral a Raleigh / Jonathan Drake (Reuters)

Després d'arrasar el Partit Demòcrata en les eleccions de dimarts, Donald Trump, com a nou president electe dels Estats Units, està ja immers en el procés d'escollir l'equip de què s'envoltarà per al segon mandat que tindrà a la Casa Blanca i que començarà el 20 de gener del 2025. De portes a dins, en la campanya republicana ja debaten possibles noms i perfils de persones candidates a configurar el futur govern, que ocuparan llocs clau de supervisió de la defensa, la intel·ligència, la diplomàcia, el comerç, la immigració i l'elaboració de polítiques econòmiques.

Per ara, l'únic nomenament confirmat amb seguretat és del de Susan Wiles, que ha sigut directora de campanya de Trump, per a ser la cap de gabinet a la Casa Blanca. És un dels càrrecs més importants de l'administració estatunidenca i s'encarrega de coordinar els membres del departament presidencial. Amb 67 anys, Wiles es convertirà en la primera dona cap de gabinet al país. Estratega electoral, se li atribueixen alguns dels grans èxits recents del Partit Republicà; per exemple, la victòria del magnat i empresari en els comicis presidencials del 2016 o l'auge de Ron DeSantis a Florida.

"Susie és dura, intel·ligent, innovadora i és universalment admirada i respectada", ha dit Trump en un comunicat per a anunciar el nomenament de la directora de campanya. El ja 47é president dels Estats Units trau així pit així de la gestió d'una consultora política que, segons coincideixen diversos analistes, ha aconseguit redreçar la imatge de Trump fins i tot després de la derrota del 2020, l'assalt al Capitoli el 2021 i els diversos revessos judicials. Els seguidors republicans esperen que inculque el sentit d'orde i disciplina que sovint va faltar durant el primer mandat de Trump, durant el qual desfilaren diversos caps de personal per la Casa Blanca.

Secretaria d'Estat

És l'encarregada de dirigir la política exterior estatunidenca i un dels llocs més cobejats. Haurà de reavaluar, per exemple, la posició de Washington cap a la Xina, Rússia, Ucraïna, l'Iran i el conflicte al Pròxim Orient, així com les relacions amb la Unió Europea. Un dels noms que sona amb força és el senador de Florida Marco Rubio, que també va ser candidat en la nominació republicana per a les presidencials del 2016. En els caucus d'enguany, va optar també a ser número dos de Trump el 2024 —el que popularment s'anomena tiquet presidencial—, posició que finalment va guanyar J. D. Vance. Rubio, defensor de polítiques que s'ajusten molt a la línia del futur president, està des de fa temps implicat en els afers estrangers al Senat, sobretot pel que fa a l'Amèrica Llatina, i té relacions sòlides a tot el partit.

Reuters també destaca més aspirants en esta carrera, com ara Richard Grenell, exdirector interí de la Intel·ligència Nacional i exambaixador dels Estats Units a l'ONU, que és molt afí a Trump. Igualment, té opcions Robert C. O'Brien, que va ser l'últim assessor de seguretat del republicà durant el primer mandat i també va treballar per al president George W. Bush i per a les campanyes de Mitt Romney i Ted Cruz. El senador de Tennessee Bill Hagerty, que va treballar en l'esforç de transició de Trump el 2016, és altre candidat sòlid en la carrera a la Secretaria d'Estat.

Secretaria de Defensa

És l'organisme encarregat de dirigir les forces armades del país i el Pentàgon, tot i que el comandant en cap és el president dels Estats Units. L'equip de Trump baralla noms com el de Michael Waltz, congressista republicà amb trajectòria en l'exèrcit estatunidenc, on va ser tinent coronel. Ja ha treballat per a l'administració de George W. Bush o com a assessor antiterrorista de l'aleshores vicepresident Dick Cheney.

Una altra opció és Mike Pompeo, exdirector de la CIA (2017-2018) i exsecretari d'Estat de Trump (2018-2021). Possiblement, és el defensor més fervent d'Ucraïna en l'entorn de Trump, tesi que l'enfronta a la majoria de figures de rang elevat en l'entorn de Trump.

Secretaria del Tresor

Per a este departament, equivalent al Ministeri d'Hisenda a Espanya, Trump haurà de triar entre dos finalistes, segons han explicat fonts internes a The Washington Post. D'una banda, està el multimilionari inversor i gestor de fons de cobertura John Paulson, de 68 anys, que va enriquir-se —actualment atresora uns 3.800 milions de dòlars— apostant contra els préstecs hipotecaris d'alt risc o subprime durant la crisi financera del 2007 i ha finançat el president electe en les tres conteses electorals. És favorable a la imposició d'aranzels, la desregulació econòmica i la rebaixa d'impostos.

L'altre és l'inversor Scott Bessent, assessor i donant trumpista que ha sigut professor a la Universitat Yale i mà dreta de l'empresari George Soros. Ha defensat l'absència d'intervenció estatal i elogia la política aranzelària proposada per Trump cap a un proteccionisme més marcat.

Seguretat Nacional

Organisme equiparable a un ministeri de l'Interior, s'encarrega de la seguretat dels Estats Units, la gestió de les fronteres, la immigració, la ciberseguretat i la lluita contra el terrorisme. Per a dirigir-lo es contemplen candidats com Tom Homan, director en funcions d'Immigració i Control de Duanes durant un any i mig durant el primer mandat de Trump; o Chad Wolf, que ja va exercir este mateix càrrec durant catorze mesos també en aquella època. També hi opta Mark Green, antic cirurgià de vol de l'exèrcit i actual president del Comité de Seguretat Nacional, amb una línia discursiva molt dura.

Fiscal General

Serà un càrrec estratègic en el segon mandat trumpista, perquè haurà d'aplicar les noves restriccions a la immigració que ha anunciat el president electe, així com enterrar les investigacions penals que pesen sobre ell. Trump ha promés purgar el Departament de Justícia per a expulsar tots els funcionaris que hagen participat en les perquisicions judicials. Reuters destaca com a candidats John Ratcliffe, excongressista i exdirector d'Intel·ligència Nacional, i Mike Lee, senador mormó i negacionista del canvi climàtic que també va ser figura clau en els intents de Trump de revocar la derrota electoral del 2020 contra Biden.

Altres figures

En les travesses està també els noms del multimilionari Elon Musk, un dels majors propagandistes de Trump en la campanya electoral, a qui ell ja va proposar ser el nou "secretari de reducció de costos". El magnat tecnològic, fundador de Tesla i SpaceX, i propietari de la xarxa social X, va mostrar disposició a treballar per al futur govern sense percebre cap retribució, tot i que no s'ha concretat des de quina posició podria exercir la seua influència. L'equip de Trump ha parlat també amb el de Robert F. Kennedy Jr., exdemòcrata i activista antivacunes, que podria ocupar càrrecs en el Departament de Salut i Serveis Humans, l'Agència de Protecció del Medi Ambient o el Departament d'Agricultura.

Eleccions EUA

També et pot interessar