Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Nou èxode de palestins: més d'un milió han fugit de Rafah l'últim mes

Netanyahu refreda les esperances d'alto el foc, donant a entendre que Biden ha promés més enllà de l'esborrany pactat, mentre la Casa Blanca accelera la maquinària diplomàtica per a la treva

Una palestina plora durant la cerca de la mare entre els enderrocs de sa casa, a Khan Yunis / Mohammed Salem (Reuters)

Més d'un milió de persones han fugit de Rafah l'últim mes, segons els càlculs de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins, la Unrwa. La ciutat més al sud de la Franja de Gaza, fins ara recer dels desplaçats del nord i centre de l'enclavament s'està buidant, arran de la intensificació dels bombardejos, l'avanç de l'artilleria israeliana i l'amenaça latent d'una ofensiva terrestre a gran escala. Eixe milió de persones és la mateixa xifra de refugiats que s'havia desplaçat a les zones de l'urbs que l'exèrcit d'Israel havia declarat falsament com a segures. Khan Yunis està absorbint el gruix d'este nou èxode de persones. Arriben a una ciutat devastada i s'allotgen en instal·lacions pràcticament destruïdes per la guerra.

La treva sembla hui més lluny que ahir. El primer ministre israelià Benjamin Netanyahu ha tornat a rebaixar les expectatives donant a entendre que l'acord presentat pel president dels EUA Joe Biden divendres en nom de Tel-Aviv és diferent del que s'havia parlat amb Washington. Netanyahu ha parlat de "diferències" respecte de l'esborrany original i ha assegurat que s'ha exposat en públic una proposta "incompleta" durant una reunió interna que ha filtrat la premsa israeliana. Estos matisos es coneixen enmig de fortes pressions de l'ala més reaccionària de l'executiu de coalició, que amenaça d'abandonar-lo si es pacta amb Hamàs. Washington assegura que hi ha consens amb Israel per a aplicar almenys la fase inicial del pacte, que suposaria una pausa militar i un bescanvi d'ostatges per presoners. Però en el rerefons es manté el desacord cabdal que l'impossibilita: Hamàs reclama un alto el foc permanent, a què es nega l'executiu jueu.

La diplomàcia de la Casa Blanca, a tota màquina

Amb les eleccions presidencials cada vegada més a prop, l'administració demòcrata ha accelerat la maquinària diplomàtica a favor de la treva. Washington ha aconseguit el suport del G7 al pla presentat per Biden, que ha cridat l'emir de Qatar perquè pressione Hamàs per a acceptar l'acord. Assegura que hi ha "disposició d'Israel" per a tirar avant les condicions que ara s'han oferit a Hamàs.

Els ministres d'Afers exteriors de l'Aràbia Saudita, Qatar, Unió dels Emirats Àrabs, Jordània i Egipte ja han valorat positivament la proposta en una reunió telemàtica. En paral·lel, els EUA han informat les Nacions Unides que vol portar la qüestió al Consell de Seguretat, per a aprovar una resolució que obligue a l'alto el foc.

Enmig de la pressió internacional sobre l'alto el foc, Netanyahu ha acceptat la invitació del líder dels republicans al Congrés dels Estats Units, Mike Johnson, per fer un discurs davant de les dos cambres nord-americanes. Una compareixença que ja han rebutjat alguns legisladors com el senador demòcrata Bernie Sanders, que ha qualificat Netanyahu de criminal de guerra.

Confirmen la mort de quatre ostatges més

Mentre continuen les negociacions, el temps passa per a la població palestina i els ostatges en mans de Hamàs. Fa dies que la xifra de palestins morts ja n'ha superat els 36.000. Prop de 40 dels 120 captius en poder de Hamàs es donen per morts. Israel n'ha confirmat la de quatre més, que ha localitzat en la zona de Khan Yunis.

Els atacs aeris i d'artilleria han provocat almenys tres víctimes mortals en la nit a la ciutat de Gaza, la població de la qual veu amb escepticisme la nova oferta d'alto el foc, després de 240 dies sota el foc israelià i el fracàs d'altres tants intents.

Guerra Israel-Gaza

També et pot interessar