Hezbol·là confirma la mort del seu líder, Hassan Nasrallah, en un atac israelià

Les autoritats libaneses es preparen per a evacuar els hospitals de Beirut després dels bombardejos de l'exèrcit d'Israel, que el president de l'Iran ha qualificat de "crim de guerra" i "terrorisme d'estat"

El fum s'eleva sobre els suburbis del sud de Beirut, enmig de les hostilitats en curs entre Hezbollah i les forces israelianes.
El fum s'eleva per damunt dels suburbis del sud de Beirut, enmig de les hostilitats en curs entre Hezbol·là i les forces israelianes / Mohamed Azakir (Reuters)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
28 de setembre 2024 - 09:14 Actualitzat: 28 de setembre 2024 - 21:26

Hezbol·là ha confirmat este dissabte la mort del seu líder, Hassan Nasrallah, en un atac israelià. L'exèrcit israelià havia anunciat prèviament l'"eliminació" del dirigent del moviment islamista armat libanés en un atac aeri la vespra a la caserna general de l'organització als suburbis del sud de Beirut.

Abans d'este anunci, caces israelianes han bombardejat este dissabte almenys un punt a l'est de Beirut, coincidint amb una nova onada d'intensos atacs aeris contra la regió oriental del Líban, després que esta matinada hi ha hagut accions sense precedents contra els suburbis del sud de la capital.

Una explosió ha ressonat a la capital libanesa a primera hora del matí, mentre que mitjans locals informen d'un bombardeig prop de Bhamdoun, a 20 quilòmetres a l'est de Beirut i en una zona fins ara aliena a la violència, que es concentrava en bastions del grup xiïta Hezbol·là.

Paral·lelament, l'Agència Nacional de Notícies del Líban (ANN) ha informat de bombardejos "violents" en diverses zones de la vall oriental de la Bekaa; entre altres, poblacions del districte de Baalbek i almenys un punt a Hermel, a la frontera amb Síria.

També n'han caigut en quatre localitats del centre de la província de la Bekaa. "Les forces de la defensa d'Israel ataquen ara objectius terroristes de Hezbol·là a la regió de la Bekaa, al Líban", ha confirmat l'exèrcit israelià en un missatge en el seu compte d'X.

La campanya prop de la capital va començar hores després que un altre bombardeig d'intensitat sense precedents va assolar diversos edificis al barri de Dahieh amb la suposada intenció de matar el líder de Hezbol·là, Hassan Nasrallah.

Els houthis del Iemen han llançat un míssil contra Tel-Aviv, interceptat a temps. A l'Iran han decretat cinc dies de dol per la mort del seu aliat. L'aiatol·là Khamenei ha cridat els musulmans a alçar-se contra Israel, i ha acusat els Estats Units d'estar darrere. Ho ha fet des d'un lloc segur, per por de ser el pròxim.

"D'acte de justícia" ha qualificat el president nord-americà, Joe Biden, la mort de Nasrallah. Ha demanat al secretari de Defensa que reordene les tropes a l'Orient Mitjà com a mesura dissuasòria, i ha ordenat l'evacuació parcial de l'ambaixada de Beirut. 

Beirut prepara evacuació d'hospitals davant dels atacs israelians

Al mateix temps, les autoritats libaneses es preparen per a evacuar els hospitals situats als suburbis meridionals de Beirut després de la intensa onada de bombardejos israelians.

El Ministeri de Salut Pública, que encara no ha donat una xifra de víctimes en estos últims atacs de la matinada, ha instat els hospitals de Beirut, la serralada del Líban i zones no afectades per l'agressió israeliana que "deixen d'atendre casos no urgents, almenys fins a darreries de la setmana que ve". L'objectiu és rebre pacients dels hospitals dels suburbis del sud de Beirut que s'evacuaran.

El president iranià qualifica de "crim de guerra" els bombardejos israelians contra Beirut

Per la seua banda, el president de l'Iran, Masoud Pezeshkian, ha qualificat de "crim de guerra" i "terrorisme d'estat" els bombardejos israelians contra Beirut de divendres, que han deixat fins ara sis morts i 91 ferits.

"Els crims d'Israel contra el poble palestí i libanés són un senyal del fracàs de la comunitat internacional per a detindre la maquinària del terrorisme d'estat", ha afirmat Pezeshkian en un comunicat, segons informa l'agència estatal IRNA.

Pezeshkian ha ratificat una vegada més el suport de la República Islàmica de l'Iran a l'aliança informal antiisraeliana Eix de la Resistència, capitanejada per Teheran i conformada, a més de per Hezbol·là, pel grup Hamàs palestí i pels houthis del Iemen, entre d'altres.

També et pot interessar

stats