Els Obama es bolquen amb Kamala Harris a Chicago: "Els Estats Units estan preparats per a una presidenta"
L'expresident demòcrata demana en la Convenció Nacional del partit obrir un "nou capítol" per a portar la vicepresidenta i aspirant a la Casa Blanca i deixar arrere la "foscor" de l'era Trump
L'expresident dels Estats Units Barack Obama (2009-2017) i l'ex primera dama Michelle Obama han entrat de ple en la campanya electoral per a les eleccions del 5 de novembre des de l'escenari de l'estadi United Center de Chicago (Illinois). Allí se celebra estos dies la Convenció Nacional Demòcrata que ha de proclamar oficialment la vicepresidenta actual, Kamala Harris, candidata del partit que s'enfrontarà en les urnes contra el republicà Donald Trump pel bitllet a la Casa Blanca. La segona jornada ha estat marcada per la irrupció en escena de la parella demòcrata, el plat més fort. Ell, que va ser el primer president afroamericà dels Estats Units, i l'esposa han pujat a la tarima per a tancar files amb l'aspirant presidencial, a qui han designat com l'hereva del seu llegat polític que tant ha marcat el país.
A Obama, fill adoptiu de la ciutat de Chicago, l'han rebut amb una ovació fragorosa. "Sí que es pot!" —el mític Yes, we can!—, clamava el públic quan entrava a l'escenari, replicant el lema i l'energia que va catapultar-lo a la presidència dels Estats Units el 2008. L'exmandatari els ha correspost afirmant que se sentia "esperançat" amb estos comicis, en al·lusió als lemes d'"esperança" i "canvi" que impregnaren la seua pròpia campanya. Amb la bona oratòria que el caracteritza, Barack Obama ha demanat al país obrir un "nou capítol" per a portar Kamala Harris a la Casa Blanca i deixar arrere la "foscor" de l'era de Donald Trump.
L'exmandatari demòcrata ha dedicat part del discurs a atacar el magnat republicà amb duresa, a qui ha descrit com un multimilionari egoista i fanfarró, que només veu el "poder com un mitjà per a aconseguir els seus fins" i que recorre a "malnoms infantils" i "teories conspiratives boges" per a combatre la "por" més gran que té, que és —ha recalcat el demòcrata— perdre contra Harris en les eleccions de novembre. En un to més enèrgic que en altres ocasions, Obama ha recorregut fins i tot a l'atac personal i, amb to burleta, s'ha referit a l'"estranya obsessió amb la grandària de les multituds" que té Trump, frase amb què ha provocat les rialles del públic i un esclat d'aplaudiments.
La mateixa campanya de Harris ha utilitzat el terme "raret" per a atacar Trump i el seu company de fórmula, el senador J.D. Vance. És l'etiqueta que els demòcrates estan emprant sarcàsticament en tots els llocs per a descriure els republicans pels posicionaments ultraconservadors que adopten en assumptes com l'avortament. "No necessitem quatre anys més de fanfarroneria i caos. Hem vist eixa pel·lícula i sabem que la segona part sempre és pitjor. Els Estats Units estan preparats per a un nou capítol. Els Estats Units estan preparats per a una història millor. Estem preparats per a la presidenta Kamala Harris!" ha proclamat.
Tot seguit ha descrit el país que vol crear la candidata demòcrata com un entorn de "llibertat" i "oportunitats" per a tots els estatunidencs, sense importar la classe social ni el color de la pell. "Crec que això és el que anhelem, un retorn als Estats Units on treballem junts i ens cuidem els uns als altres", ha afirmat Obama, que en alguns moments ha adoptat un to més reflexiu i ha aconseguit emocionar els milers de persones que l'escoltaven embadalits a l'estadi.
Amb una prosa precisa, s'ha referit al moment actual que viu la societat estatunidenca i la cultura que ha permés l'arribada de Trump al poder. "Una cultura que valora les coses que no són duradores: diners, fama, estatus, likes. Perseguim l'aprovació d'estranys als nostres telèfons. Construïm tota classe de murs i tanques al nostre voltant i després ens preguntem per què ens sentim tan sols i no ens fiem els uns dels altres", ha reflexionat.
Estos raonaments s'han intercalat també amb moments més lleugers, per exemple quan s'ha referit al company de fórmula i aspirant vicepresidencial, el governador de Minnesota Tim Walz, que s'ha guanyat la fama de bonàs. "M'encanta este tio. Tim és la classe de persona que hauria d'estar en política", ha dit Obama. "Es pot veure que eixes camises de franel·la que porta no venen d'un consultor, venen del seu armari i han viscut molt", ha afirmat tot seguit, provocant riallades sonores del públic i fins i tot de l'esposa de l'al·ludit, Gwen.
Amb la seua intervenció, el primer president negre dels Estats Units ha posat tot el seu capital polític al servei de Kamala Harris perquè puga fer història com la primera dona, la primera afroamericana i la primera persona d'origen indi a ser presidenta del país. El vincle entre els Obama i Harris, no obstant això, no ha començat esta nit, ja que es van conéixer fa vint anys, quan ella era fiscal de districte a San Francisco i ell es presentava per al Senat per Illinois. Aleshores, l'ara vicepresidenta va ajudar a organitzar una recaptació de fons per a la campanya senatorial d'Obama en un hotel de San Francisco, i ràpidament tots dos van connectar com a estatunidencs de raça mixta: el pare d'Obama era de Kenya i la mare una dona blanca d'Arkansas, mentre que la mare de Harris era índia i el pare, jamaicà.
Anys després, com ha recordat hui l'expresident des de l'escenari del United Center, els seus camins s'han tornat a trobar. Quan Obama es va presentar a la Casa Blanca en 2008, Harris va participar com a voluntària en la seua campanya a Iowa. Hui, Obama torna a la Convenció Demòcrata per a tornar-li el favor amb un discurs destinat a propulsar Harris fins a la Casa Blanca. El públic ha rebut les paraules de l'exmandatari amb tal entusiasme que, en alguns moments, ni tan sols es podia entendre què deia. "Ara, a treballar!", ha acabat.