Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Odebrecht, la tomba dels presidents peruans

Quatre expresidents del país andí estan relacionats amb el cas de suborns de la constructora, que afecta també altres onze països.

Els seus partidaris acomiaden Alan García

El funeral per l’expresident peruà Alan García ha tingut lloc este divendres a Lima. García es va suïcidar dimecres, quan anaven a detenir-lo. L’investigaven per corrupció dins del cas de la constructora Odebrecht, l’afer de corrupció més gran de Llatinoamèrica.

Durant el funeral, la filla de García, Luciana, ha revelat que el seu pare havia deixat una carta en què explicava la seua decisió definitiva.

"No hi va haver, ni hi haurà comptes ni suborns ni riquesa; la història té més valor que qualsevol riquesa material", diu l’expresident en el seu escrit, en què també diu que no té per què "patir les injustícies i el circ" del procediment judicial.

García va ser president del Perú en dos períodes –1985-1990 i 2006-2011– com a líder del Partit Aprista Peruà, integrat en la Internacional Socialista.

En coincidència amb el funeral de García, la justícia peruana ha decretat la presó provisional d’un altre expresident del país. Pedro Pablo Kuczynski, president del 2016 al 2018, haurà d’estar en presó almenys durant els pròxims 36 mesos. L’acusació també és de corrupció pel cas Oderbrecht. Dimarts passat Kuczynski fou ingressat en un luxós hospital privat de Lima. Alguns han vist una relació entre aquest ingrés hospitalari i la imminència de l’orde del presó. El metge forense ha certificat que l’expresident no té cap impediment de salut per a ingressar en presó.

Oderbrecht, una gegantina màquina de suborns

Des que al desembre del 2016 la constructora Odebrecht va reconèixer que havia destinat 29 milions de dòlars a pagar suborns a polítics, empresaris i funcionaris del Perú, quatre expresidents del país han sigut investigats o acusats d’estar-hi implicats. A més de Garcia i Kuczynski, també estan investigats els expresidents Alejandro Toledo i Ollanta Humala. Alejandro Toledo està fugit del país. El Perú n’ha demanat l’extradició als Estats Units.

El cas de corrupció Oderbrecht té implicats en onze països americans. El cas més cridaner és el del expresident brasiler Luiz Inácio, Lula, da Silva, empresonat des del 8 d’abril de l’any passat. Lula acumula dues condemnes de dotze anys cadascuna per corrupció en  l’operació Lava Jato, una ramificació dels suborns realitzats per la petroliera estatal brasilera Petrobras, amb vinculacions amb la constructora Oderbrecht.

Els onze països americans on la constructora Oderbrecht ha aconseguit corrompre polítics i empresaris són els Estats Units, el Brasil, el Perú, Mèxic, Veneçuela, l’Argentina, Colòmbia, la República Dominicana, l’Equador, Guatemala i Panamà. També hi ha ramificacions als estats africans d’Angola i de Moçambic.

Es calcula que entre el 2006 i el 2014 la constructora, una multinacional d’origen brasiler però present a tot el món, va destinar vora 3.500 milions de dòlars a comprar voluntats de polítics, funcionaris i empresaris. El 2016 l’expresident de la constructora, Marcelo Oderbrecht, va ser condemnat al Brasil a 19 anys de presó.

També et pot interessar