Òmicron ja circula per Europa i Israel tanca les fronteres a tots els estrangers
Els Països Baixos han notificat 13 casos de la darrera mutació de la Covid-19 en dos vols procedents de Sud-àfrica
Israel ha anunciat aquest dissabte que tancarà les fronteres a tota la població estrangera i s’ha convertit així en el primer estat a blindar-se en resposta a la nova variant òmicron de la Covid-19. En vista d'aquesta mutació, que podria comportar un "major risc de reinfecció", segons l'OMS, el govern israelià ha avançat que farà servir tecnologia de seguiment telefònic per a contindre la propagació.
El primer ministre Naftali Bennet ha comunicat que aquesta prohibició als vols entrarà en vigor la mitjanit del diumenge i tindrà una duració de catorze dies. El ministre de l’Interior, Ayelet Shaked, ha informat que a hores d’ara treballen amb la hipòtesi que òmicron ja està present en "pràcticament tots els països".
Òmicron ja circula per Europa
En aquest sentit, a la veïna França, tot i que no s'ha comunicat cap cas oficialment, el ministre de Sanitat, Olivier Véran, ha declarat que és "qüestió d'hores" que se'n notifique algun i que probablement òmicron ja circula pel país. A última hora d'aquest diumenge, el govern gal ha informat que huit persones procedents de l'Àfrica austral podrien haver-se contagiat de la variant, tot i que encara tardaran dies a confirmar completament aquestes infeccions.
L'Institut de Salut Pública dels Països Baixos (RIVM) ha confirmat aquest diumenge 13 casos de la nova variant en dos vols procedents de Sud-àfrica que van arribar a territori neerlandés fa dos dies. A hores d'ara, els Països Baixos són l'estat de la Unió Europea amb més casos d'òmicron notificats.
Àustria ha detectat el primer cas sospitós de la darrera variant de la Covid-19 al Tirol, en un passatger procedent de Sud-àfrica que ha donat positiu. Aquest cas encara s’ha de confirmar amb més proves de seqüenciació genòmica en els pròxims dies.
A la resta del continent europeu, Dinamarca, Itàlia, Alemanya, el Regne Unit i Bèlgica, també han notificat casos sospitosos o confirmats d’òmicron, un total de sis. El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat aquest dissabte que a Anglaterra les mascaretes tornaran a ser obligatòries en espais interiors com botigues i el transport públic. Aquesta decisió es produeix quatre mesos després que el país culminara la desescalada en contra del criteri científic i amb vora 50.000 casos de coronavirus diaris, el conegut com a Freedom Day o Dia de la Llibertat.
El nombre de casos de la variant òmicron detectats continua augmentant arreu del món i aquest diumenge s’han confirmat dues noves infeccions a l’estat més poblat d’Austràlia, Nova Gal·les del Sud, en persones provinents de l’Àfrica Austral que estan vacunades i són asimptomàtiques. 260 persones es troben en quarantena.
En les últimes hores s’ha produït un degoteig d’anuncis de prohibicions de vols amb origen o destinació a una sèrie de països de l’Àfrica Austral amb la intenció de previndre l’entrada de la variant òmicron. Així ho han anunciat l'Aràbia Saudita, Indonèsia, les Maldives i també la Unió Europea.
Mèxic, però, s’ha posicionat en contra de les restriccions a la mobilitat internacional. El sotssecretari de Prevenció i Promoció de la Salut i figura clau en la comunicació de la resposta del govern a la pandèmia, Hugo López-Gatell, ha expressat en Twitter que el tancament total o parcial de fronteres són mesures "poc útils" que "afecten l’economia i el benestar dels pobles".
Reunió del G7 per a fer front a la variant òmicron
El Regne Unit ha convocat aquest dilluns una reunió urgent de ministres de Sanitat del Grup dels Set (G7, les economies més desenvolupades del món), per a abordar la variant òmicron del coronavirus.
El G7, que possiblement es reunirà de manera virtual, està format pel Regne Unit, els Estats Units, el Canadà, França, Alemanya, Itàlia i el Japó, a més de la Unió Europea com a convidada.