Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA

L'onada d'incendis forestals a Hawaii ja deixa 110 víctimes mortals

La identificació dels cadàvers avança mentre creix l'escrutini a les empreses de serveis públics pel seu possible paper en la catàstrofe ambiental

Personal d'emergències treballa en les zones danyades pels incendis forestals de Maui / US Army (Reuters)

Ja són almenys 110 les víctimes mortals que ha provocat l'onada devastadora d'incendis que ha agranat diversos punts de l'arxipèlag de Hawaii, segons ha confirmat aquest dimecres el governador de l'Estat, Josh Green, en una roda de premsa. L'illa de Maui, la segona en grandària i una de les més turístiques, s'ha convertit en l'epicentre de la tragèdia ambiental, considerada la més letal del segle als Estats Units.

L'autoritat estatal ha explicat, a més, que els equips de rescat han aconseguit pentinar prop d'un 38% de la zona més afectada a Maui. És poc més de la tercera part del territori cremat, per això es tem que la xifra de morts continue augmentant a mesura que accedisquen a més terrenys.

De moment han pogut identificar només set dels morts, mentre que s'han realitzat autòpsies a 35 cadàvers. El procés és complex, ja que moltes de les restes trobades són irrecognoscibles i molt poques vegades es troben empremtes dactilars, per la qual cosa el personal investigador ha de desenvolupar perfils d'ADN i trobar coincidències amb les mostres dels familiars. En una roda de premsa telefònica celebrada dimarts, el director de l'Oficina de Resposta de l'Administració per a la Preparació i la Resposta Estratègiques, Jonathan Greene, va detallar que el govern dels Estats Units ha enviat un equip forense a Hawaii per a ajudar en el reconeixement de les víctimes.

Un carrer de Lahaina, capital històrica de Hawaii, totalment destrossat pel foc / Reuters

Paral·lelament, creix l'escrutini mediàtic i social a les companyies de serveis públics pel seu possible paper en la tragèdia. El mitjà estatunidenc NBC s'ha fet ressò aquest dimecres d'una demanda presentada contra la principal empresa subministradora de Hawaii i l'ha acusada de negligència per no apagar el sistema elèctric abans dels forts vents que assotaren l'arxipèlag la setmana passada. D'altra banda, la cadena ABC ha emés una entrevista amb el director d'una companyia de monitoratge elèctric en què aquest expert assegura que una explosió probablement causada per la caiguda d'un arbre sobre un cable d'alta tensió podia estar darrere d'algun dels focs.

Els responsables d'emergències han contestat una pregunta que es fan molts dels residents afectats per les flames: per què no van sonar les sirenes d'alarma escampades per tota l'illa? "Les sirenes s'utilitzen per als tsunamis i, quan sonen, la població fuig de la costa i es refugia en les terres més altes", explica el cap d'emergències de Hawaii. És precisament allí on els incendis cremaven amb més força i de cap manera les autoritats volien que la població eixira espantada en massa cap allà.

Mentrestant, el president estatunidenc, Joe Biden, ha anunciat que viatjarà dilluns que ve a l'illa de Maui per a visitar la zona afectada pel foc i reunir-se amb els socorristes, els supervivents i els funcionaris federals, estatals i locals.

Medi ambient

També et pot interessar