L'onada d'incendis també s'estén per Algèria i deixa ja vora 70 víctimes mortals
S'han decretat tres dies de dol nacional mentre que les autoritats insisteixen en l'origen "criminal" del centenar de focs declarats des de dilluns
El foc que assola els països del Mediterrani, impulsat per l'onada de calor, ha arribat també a Algèria i arrossega ja almenys 69 persones mortes, xifra que situa el país al capdavant del tràgic balanç dels incendis en la zona. Entre les víctimes hi ha 28 militars que participaven en les tasques d'extinció. El president, Abdelmadjid Tebboune, ha decretat tres dies de dol nacional des d'aquest dijous.
Algèria desperta immersa en una lluita contra les flames per quart dia consecutiu. Des de dilluns s'han declarat vora un centenar d'incendis focalitzats en el nord del país, principalment a la regió de la Cabília. Segons un comunicat de Protecció Civil, ara per ara 69 focus segueixen en actiu en 17 de les 58 wilayes —l'equivalent a la província en alguns països musulmans—, per això s'han mobilitzat més de 800 agents, 115 camions cisterna i dos helicòpters.
A banda de la setantena de víctimes mortals, dotze soldats més continuen hospitalitzats en estat greu per cremades després que acudiren en reforç dels guardes forestals per a evacuar el veïnat de Tizi-Ouzou i Béjaïa, les dues ciutats més afectades pel foc. A més, una vintena de persones estan en parador desconegut, fet que ha portat els familiars a posar en marxa campanyes de cerca en les xarxes socials, segons publica el diari local Tout sur l'Algérie.
Les autoritats insisteixen sobre l'origen "criminal" d'aquests incendis i han anunciat la detenció de quatre suposats autors, tres d'ells a la ciutat de Medea —a 80 quilòmetres d'Argel, la capital—, i un quart a Annaba, fronterera amb Tunísia. La Federació Nacional d'Agents Forestals ha fet un pas més enllà i ha qualificat els focs d'"actes terroristes", per la qual cosa ha demanat el govern algerí un "canvi radical" en l'estratègia de protecció de boscos i "mà dura" contra els suposats piròmans.
Les flames han deixat la Cabília, regió coneguda per les plantacions d'oliveres, dures imatges amb milers d'arbres carbonitzats i el bestiar moribund per asfíxia. La població de Béjaïa, una altra de les més colpejades, veuen des de dilluns passat com les flames arrasen la muntanya de Yemma Gouraya, una de les perles turístiques de la regió i que va ser classificat fa més d'una dècada com a reserva de la biosfera per la Unesco.
Onada de calor al Mediterrani
Des de Turquia a Tunísia, els països del Mediterrani han vist en els darrers dies com els termòmetres marcaven els registres més alts assolits en dècades, factor que ha contribuït en gran manera a convertir aquesta zona geogràfica en un autèntic polvorí. Algèria, el país més gran del continent africà, té més de quatre milions d'hectàrees de boscos i en les últimes setmanes està fent front a una onada de calor amb temperatures que han arribat als 47 graus i que tot apunta que es prolongarà fins dilluns que ve.
Des que va independitzar-se de França el 1962, el país magrebí no té mitjans suficients per a enfrontar-se a un episodi d'incendis com l'actual, per la qual cosa les autoritats estan duent a terme una operació per a noliejar diversos avions cisterna des de diferents països europeus. Desenes de camions han eixit des d'Alger per a enviar fins a 340 tones d'aliments i medicaments a la regió de la Cabília, mentre l'ajuda internacional començava a arribar en les últimes hores del dimecres.