Les ONG adverteixen de màfies intentant segrestar dones i xiquetes a les fronteres d’Ucraïna
Aprofiten la seua vulnerabilitat per a intentar captar-les per a explotar-les sexualment o laboralment
Les organitzacions que treballen sobre el terreny a la guerra d’Ucraïna alerten que les màfies de tràfic de persones estan tractant de captar a les fronteres dones i xiquetes que fugen de la guerra per a explotar-les sexualment o laboralment.
La voluntària alacantina de l’ONG gallega Causes Comuns Carlota Boyer ha explicat a À Punt un cas que ella mateixa va veure en el qual tres homes joves que parlaven ucraïnés es van apropar a una dona que viatjava amb el seu fill i la seua filla i que, malgrat que al principi va desconfiar, finalment va pujar al seu vehicle i se’n va anar amb ells.
Aquest no és l’únic cas semblant que han vist, per això les organitzacions que treballen a la frontera amb Ucraïna estan molt preocupades. L'onada de solidaritat i la necessitat de les dones i xiquets que fugen de la guerra és tan gran que és molt fàcil caure en mans de les màfies d'explotació sexual o laboral.
La necessitat i l’estrés poden conduir a algunes dones ucraïneses a pujar a un cotxe amb desconeguts sense saber si es tracta d’un particular amb bones intencions o una màfia de tràfic de persones, assegura Carlota.
El fundador de l’ONG Somriures de Bombai, Jaume Sanllorente, corrobora les paraules de la voluntària, afirmant que les condicions de desemparament i por en què arriben les dones ucraïneses a les fronteres del país, fan que les màfies de tràfic d’éssers humans s’aprofiten d’elles i “aprofiten per a segrestar moltes d’aqueste xiques, encara que semble mentida”.
Per a evitar aquests riscos, Sanllorente recomana prendre precaucions, com ara identificar les persones amb les quals se’n van fent una fotografia al seu passaport, per exemple.
D’altra banda, el director de l’ONG Save the children a la Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández, assenyala que la seua organització treballa activament i en coordinació amb les institucions a les fronteres per a garantir la identificació de totes les persones que s’hi apropen per a traslladar refugiades. Tot amb l’objectiu de “garantir la seua protecció”.
Després d'uns primers dies amb més laxitud en els protocols, a Polònia les autoritats han començat a exigir un registre del voluntariat i dels conductors que s'ofereixen a portar les persones refugiades. Perquè de gestos de solidaritat se'n veuen cada dia, però, malauradament, en situacions extremes, no tot és bondat.