L'Open Arms retarda l'eixida, almenys fins dilluns, per a portar 200 tones de menjar a Gaza
La missió, que havia d'inaugurar aquest dissabte el corredor humanitari marítim, retarda l'eixida en espera de les condicions propícies, mentre les morts per malnutrició augmenten
Dos ONG espanyoles, Open Arms i World Central Kitchen, inauguraran previsiblement aquest dilluns el nou corredor marítim d'ajuda humanitària entre Xipre i la Franja de Gaza, anunciat per la Unió Europea i els Estats Units, per a dur ajuda a la població palestina. Es tracta d'un enviament ja acordat el desembre del 2023 que no s'havia materialitzat fins ara i que trencarà el bloqueig marítim imposat per Israel a Gaza des de l'any 2007.
El vaixell Open Arms, que estava previst que salpara aquest dissabte a les 16:00 hores des del port de Làrnaca amb 200 tones d'aliments, ha hagut de retardar l'eixida per les condicions meteorològiques i per una inspecció de la nau efectuada per personal xipriota i observadors israelians.
Si l'estat de la mar ho permet, d'ací a un parell de dies hauria d'atracar a Gaza. La iniciativa està coliderada per l’entitat World Central Kitchen, fundada pel reconegut xef José Andrés, amb la qual fa mesos que preparen una ajuda que pretén lluitar contra la malnutrició, que ja ha causat almenys 25 morts, la majoria bebés, en la darrera setmana.
L’ajuda arribarà previsiblement just després de l’inici del ramadà, el mes sagrat musulmà, aquest dilluns 11 de març, el dia que l’estat d’Israel va marcar-se per a envair Rafah si Hamàs no alliberava els ostatges, segons va anunciar fa unes setmanes el ministre Benny Gantz, membre del gabinet de guerra. De moment, però, els atacs israelians continuen a l'espera d'una treva en la primera setmana del ramadà, que sembla cada vegada més llunyana.
Aquest divendres, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar que el corredor marítim amb ajuda internacional per a l'enclavament, començaria a funcionar aquest cap de setmana. Va apuntar que hi hauria "un primer viatge pilot eixint de Xipre hui mateix", però Open Arms desconeix si es refereix a la seua missió i precisa no haver rebut cap suport financer ni de cap mena per part de la UE.
En aquest sentit, fonts d’Open Arms han recalcat que aquesta expedició és el resultat d'un immens treball, "dia i nit", per part de les dues ONG i diuen a la UE que "si volen sumar-s'hi, serà meravellós", han indicat. L'ONG ha destacat la gran “complexitat” de l'operatiu tècnic i diplomàtic, que ha permés que el govern de Xipre, Israel i l'Autoritat Nacional Palestina hagen autoritzat la missió.
Després de recórrer aproximadament 400 km, el vaixell portarà els aliments —farina, arròs i llandes de tonyina— fins a la Franja de Gaza, on serà rebut per equips terrestres de World Central Kitchen, que s'encarregaran del repartiment del menjar.
La missió ha inclòs la necessitat de construir un espigó en la zona d'arribada —que les fonts no han volgut detallar per qüestions de seguretat— en una platja, ja que el port va ser destruït per l’exèrcit israelià després de l’esclat de la Segona Intifada l’any 2000.
Si l'enviament de menjar culmina amb èxit i les autoritats ho permeten, Open Arms està disposat a efectuar més enviaments d'aquest tipus per a ajudar a pal·liar el risc de fam que pateix Gaza on ja s'ha confirmat la mort d'almenys sis xiquets per desnutrició, segons fonts hospitalàries.
La iniciativa naix de la bona experiència que van tindre les dues ONG en la seua aliança per a l'enviament d'ajuda humanitària a Odessa, durant la guerra d'Ucraïna.