Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO

L'operadora de Fukushima diu que la recent fuga radioactiva "no ha afectat l'exterior" de la central nuclear

El vessament d'aigua contaminada podia contindre fins a 220 vegades el nivell màxim permés de materials radioactius, com el cesi-137

Vista de la planta nuclear de Fukushima / Reuters

La companyia elèctrica Tokyo Electric Power (Tepco), operadora de l'accidentada central atòmica de Fukushima, ha assegurat aquest dijous que la recent fuga d'aigua radioactiva dins "no ha tingut cap efecte a l'exterior". "S'ha procedit a eliminar la bassa d'aigua filtrada i el terreny que ha pogut tocar i la investigació ha mostrat que no s'ha produït una fluctuació significativa", ha assenyalat un portaveu de la companyia en una roda de premsa.

Unes declaracions que es produeixen després que el 7 de febrer un treballador trobara aigua contaminada colant-se des d'unes conduccions dins del recinte nuclear. La fuga, que equivaldria a uns quinze metres cúbics o 5,5 tones, va ocórrer perquè una vàlvula va quedar-se oberta de manera errònia durant una operació de transvasament d'aigua contaminada duta a terme per personal de la planta, segons va explicar Tepco. Es calcula que el líquid abocat podia contindre fins a 220 vegades el nivell màxim de materials radioactius com el cesi-137 fixat per les autoritats nipones.

L'empresa elèctrica ha apuntat aquest dijous que prendrà mesures per a evitar que un altre error humà es torne a produir. Per exemple, s'asseguraran que la plantilla comprén tots els procediments de seguretat i comprova les condicions dels edificis per a garantir que una filtració no es puga traslladar mai a l'exterior.

L'incident es va produir un mes abans del tretzé aniversari del terratrémol i tsunami que aquell 11 de març del 2011 va ocasionar el desastre nuclear al Japó. Paral·lelament, el país asiàtic va començar a l'agost a descarregar en el Pacífic grans quantitats d'aigua processada que es generen i emmagatzemen en les instal·lacions de Fukushima, una actuació supervisada per l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA). El líquid es tracta mitjançant un complex sistema de filtratge que elimina la major part dels elements radioactius nocius, menys el triti —un isòtop nuclear present en la naturalesa—, abans d'emmagatzemar-lo en tancs per a ser abocat.

Actualment, hi ha més de mil tancs en els terrenys de la planta atòmica i s'espera que l'abocament, que ha despertat fortes protestes a la veïna Xina i al sector pesquer nipó, es prolongue almenys durant uns trenta anys.

Medi ambient

També et pot interessar