Edmundo González denuncia que va signar sota "coacció" un document on reconeixia la victòria de Maduro

El diplomàtic, exiliat a Espanya, respon en un vídeo difós per xarxes a la carta presentada per l'Assemblea Nacional de Veneçuela que duia la seua firma "voluntària"

El president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Jorge Rodríguez, mostra la carta signada per Edmundo González
El president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Jorge Rodríguez, mostra la carta signada per Edmundo González / Gaby Oraa (Reuters)

L'última hora de la crisi política a Veneçuela passa este dijous per la denúncia de l'opositor Edmundo González Urrutia, a qui Espanya va acollir en asil el 8 de setembre. En una publicació en xarxes ha assegurat que el règim bolivarià li va fer xantatge, i el va obligar a signar un document on reconeixia els resultats electorals avalats per les institucions veneçolanes, que donen a Nicolás Maduro guanyador dels últims comicis presidencials, a canvi que el deixaren eixir del país.

Segons afirma el també exdiplomàtic, que va ser candidat de la principal plataforma opositora al chavisme en les eleccions que han rebolicat el país caribeny, abans d'abandonar Veneçuela va signar un document presentat per representants del govern de Maduro sota l'amenaça que hauria d'"atindre's a les conseqüències" si no ho feia. Una "coacció" que, a parer seu, anul·la el text.

En un vídeo difós a través de les xarxes socials, González Urrutia respon així a la presentació per part del president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Jorge Rodríguez, d'una "carta signada" en la qual l'opositor diu acatar la decisió del Tribunal Suprem de Justícia del país de validar el controvertit triomf de Nicolás Maduro en les eleccions del 28 de juliol. Més de mes i mig després de la cita en les urnes encara no s'han fet públiques les actes oficials de l'escrutini, com reclama l'oposició política de Veneçuela i bona part de la comunitat internacional, inclosa Espanya.

L'opositor explica que, mentre estava resguardat a la residència de l'ambaixador espanyol de Caracas, se li va presentar un document que havia de ratificar a canvi d'aconseguir un salconduit que li permetria eixir de Veneçuela rumb a l'exili. En el missatge, relata el moment en el qual va signar la missiva, "hores molt tibants de coacció, xantatges i pressions" protagonitzades pel mateix president de l'Assemblea Nacional veneçolana i la vicepresidenta del país, Delcy Rodríguez. "En altres paraules: o signava o m'atenia a les conseqüències. (...) En eixos moments, vaig considerar que podia ser més útil lliure que tancat i impossibilitat de complir amb les tasques que em va encomanar el sobirà", ha reflexionat l'opositor.

González Urrutia critica que el règim de Maduro "sempre recorre al joc brut, el xantatge i la manipulació", i promet que "mai" trairà els seus seguidors ni "callarà". "El que haurien de divulgar són les actes d'escrutini, la veritat és la que és i està en les actes que vostés pretenen ocultar. No callaran un país que ja ha parlat", ha sentenciat.

El govern de Maduro, per la seua banda, ha eixit a parlar per a donar també la seua versió dels fets. En un discurs televisat, Jorge Rodríguez ha assegurat que representants del règim foren "contactats per interlocutors" de González Urrutia per a establir comunicacions, just quan la justícia veneçolana havia emés una orde de captura contra ell. Aquells interlocutors, ha prosseguit el chavista, van manifestar el "desig que el senyor González Urrutia tenia d'abandonar el país", de manera que sol·licitaren a les autoritats veneçolanes salconduits per a poder desplaçar-se a l'aeroport i agafar un vol de les forces aèries espanyoles que el va conduir a este país, on ha sol·licitat asil polític.

"Sempre he estat i continuaré disposat a reconéixer i acatar les decisions adoptades pels òrgans de justícia, incloent-hi la precitada sentència de la sala electoral (que va convalidar el triomf de Maduro en les urnes) que, encara que no compartisc, acate", diu la missiva, exhibida per Rodríguez en la pantalla, des d'on destacava la signatura "voluntària" de l'antichavista. El president del Parlament veneçolà, en este sentit, ha remarcat que la carta va ser redactada de manera voluntària i que no va existir "cap mena de situació en la qual el senyor Edmundo González Urrutia poguera sentir-se violentat".

Votació a l'Europarlament

Este dijous la crisi política a Veneçuela continuarà fent-se ressò a Espanya i la Unió Europea (UE). El Parlament Europeu ha de votar una proposició impulsada pel Partit Popular Europeu (PPE), els ultraconservadors i la ultradreta dels Patriotes per Europa per a reconéixer Edmundo González com el legítim president de Veneçuela i per a demanar a la UE i els estats membres que facen el mateix. Un pas que ja han fet el Congrés i el Senat a Espanya a instàncies del PP.

El text s'ha negociat durant esta setmana de ple a Estrasburg (França) i, de moment, es perfilen dos blocs de vot, un consens molt menor que l'aconseguit en la votació de l'opositor Juan Guaidó el 2021. La majoria que s'està construint uneix el PPE amb els Conservadors i Reformistes Europeus —on s'integra Fratelli d'Italia, el partit de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni— i els Patriotes per Europa, el grup d'ultradreta a què va unir-se Vox a principis de juliol.

També et pot interessar

stats