Orbán bloqueja l'ajuda financera a Ucraïna i la condiciona al fet que Hongria reba fons bloquejats

Després del veto d'Hongria, la UE ha ajornat al gener les negociacions sobre el nou paquet d'ajuda econòmica a Ucraïna, de 50.000 milions d'euros

El primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, a Brussel·les
El primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, a Brussel·les / Olivier Matthys (Efe)

Hongria no dona suport a l'ajuda financera de 50.000 milions d'euros a Ucraïna perquè considera que són diners dels ciutadans hongaresos i europeus, segons ha assegurat aquest divendres el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, després de vetar la decisió de la Unió.

"Volen donar els diners dels hongaresos i dels ciutadans europeus a Ucraïna, la qual cosa resulta inacceptable", ha assegurat Orbán a la ràdio pública hongaresa Kossuth des de Brussel·les, on els líders comunitaris assisteixen a la segona jornada de la cimera.

Després del veto d'Orbán, la UE ha decidit ajornar al gener de 2024 les negociacions sobre el nou paquet d'ajuda econòmica a Ucraïna, de 50.000 milions.

"Vint-i-sis líders estan d'acord en tots els components", ha confirmat en declaracions als mitjans el president del Consell Europeu, Charles Michel. Ha precisat que un país, Suècia, ha de consultar el seu Parlament i un altre —en referència a Hongria, encara que no l'ha esmentat— no ha donat suport al document.

D'altra banda, Orbán també s'ha mostrat contrari al fet que la Unió acudisca a un crèdit: ha assegurat que "no resulta d'interés per a Hongria que la UE utilitze els diners d'aquesta manera". "La situació (bèl·lica) a Ucraïna és roïna. No s'hi hauria d'enviar diners, el que es necessita és l'alto el foc i les negociacions de pau", ha afegit.

Aquesta matinada Orbán va informar en el seu compte d'X (l'antic Twitter) que ha vetat dos assumptes, els "diners extra per a Ucraïna" i "la revisió de l'MFP (pressupost)".

El primer ministre hongarés ha avançat que s'espera que en els primers mesos de 2024 hi haja una nova cimera extraordinària, on es tractarà, de nou, el tema "després d'una preparació adequada".

Orban condiciona alçar el veto al fet que Hongria reba fons bloquejats

El primer ministre d'Hongria ha assegurat que podria alçar el veto al suport financer comunitari a Ucraïna si el seu govern rep els fons que la Comissió Europea manté congelats per violacions de l'estat de dret.

"En dos mesos, potser més, ens reunirem i veurem què ha passat. Si algú vol modificar la llei pressupostària, serà una bona oportunitat perquè Hongria reba el que li correspon. Tot", ha dit en declaracions a la ràdio pública Kossuth des de Brussel·les.

Considera "un error" les negociacions d'adhesió d'Ucraïna

Orbán ha agregat que dijous no va participar en la votació sobre l'inici de les negociacions d'adhesió d'Ucraïna perquè així es puga avançar en el procés, que continua considerant "un error". "Hongria no perd res amb això", ha afirmat el primer ministre afegint que l'última paraula serà dels parlaments nacionals, després d'un llarg procés, quan els diputats hongaresos podran dir "no", si així ho consideren.

Orbán és considerat el líder europeu més pròxim a Moscou de la UE i s'oposa a les sancions comunitàries contra Rússia, a pesar que fins ara ha aprovat tots els paquets punitius.

També et pot interessar

stats