Directes
Ara en la televisió
TRESOR O TRASTO
Ara en la ràdio
ALLÀ ON NAIXEN LES CANÇONS (reemissió)

Orbán, camí d'una nova victòria a Hongria

Viktor Orbán té quasi totes les possibilitats de renovar un quart mandat com a primer ministre d'Hongria en les eleccions de demà.

El primer ministre hongarés, Viktor Orbán, saluda en el míting de cloenda electoral a Székesfehérvár / Bernadett Szabo (Reuters)

El primer ministre hongarés, Viktor Orbán, guanyarà molt probablement un quart mandat en les eleccions generals a què estan convocats 8 milions d'hongaresos. El polèmic líder, admirat per l'extrema dreta de tot Europa, ha de renovar en principi sense massa problemes la majoria absoluta de què gaudeix des de 2010.

L'únic núvol en aquest pronòstic és el terç indecís de l'electorat. Les fraccionades forces d'esquerra no tenen possibilitat de governar, però almenys en les últimes setmanes han fet l'esforç  de retirar candidats en algunes circumscripcions per tal de votar tots el mateix. Al febrer ja aconseguiren arrancar un diputat a Orbán i això ha alçat les expectatives. Alguns plantegen que, amb el 20 per cent de vots que poden tindre els ultranacionalistes de Jobbik, els partits d'esquerra i els ecologistes podrien, si no governar, almenys canviar algunes lleis, com ara l'electoral, que tan beneficiosa ha sigut per a Orbán en els darrers anys. 

Les enquestes en tot cas continuen favorables a  Fidesz - Unió Cívica Hongaresa, el partit del primer ministre, encara que no tant com fa tres mesos. Probablement per això Viktor Orbán ha sigut fidel a si mateix fins a l'últim moment i ha centrat la  campanya en la immigració. L'últim descobriment retòric és comparar els musulmans amb l'òxid, el "rovellament que lentament però metòdicament consumiria Hongria". Al final de la campanya davant de Jaroslaw Kaczynski, líder del partit governant a Polònia, Orbán ha advocat perquè els dos països defensen una identitat "cristiana i amb valors nacionals". 

Un soldat hongarés vigila la frontera amb Sèrbia on la tanca de seguretat va ser reforçada per evitar l'entrada d'immigrants / Bernadett Szabo (Reuters)

Reprovat per l'ONU

Res de sorprentent en l'home que no ha tingut problemes a alçar la major tanca fronterera d'Europa per tal de barrar el pas des de Sèrbia a les allaus de refugiats del Pròxim Orient que intentaven arribar a l'Europa rica. Que s'ha enfrontat  a la Unió Europea per les quotes de refugiats, quotes que no accepta, i que fa dos dies va rebre la reprovació de la Comissió de Drets  Humans de l'ONU per la forma en què tracta els expatriats. 

 Un líder en fi, que va patentar el terme de democràcia "il·liberal" i que té propensió a envoltar-se d'homes de negocis  que controlen la banca i els mitjans de comunicació hongaresos. No és estrany que alguns analistes assenyalen el paregut amb Vladímir Putin, i això que Orbán començà la carrera política a finals dels anys 80 exigint l'eixida dels soviètics d'Hongria.

Com abans amb Marine Le Pen a França, o també a Àustria, la Unió Europea mira amb recel la magnitud de l'èxit que puga obtindre Viktor Orbán. Amb una economia que creix al 4 per cent, rebaixes fiscals i reducció de la desocupaciò i del deute nacional, Victor Orbán pot prendre força suficient per a catalitzar i consolidar al voltant seu una entesa de països centreeuropeus diposada a plantar cara a les polítiques d'immigració de la Unió i fins i tot als ritmes i maneres en què es fa la integració europea.

També et pot interessar