Quins països han interromput la vacunació amb AstraZeneca?
Tailàndia s'ha sumat als estats europeus que n'han suspés l'administració pels dubtes de seguretat.
Els dubtes sobre la vacuna desenvolupada per la farmacèutica AstraZeneca i la Universitat d'Oxford porten una xifra creixent de països a suspendre temporalment l'administració del producte.
Dinamarca va obrir el camí aquest dijous després de registrar "casos greus de trombes", un d'ells amb resultat de mort, en persones que havien rebut la vacuna. En les hores següents, la veïna Noruega i els estats d'Itàlia, Islàndia, Estònia, Lituània, Letònia i Luxemburg han pres una decisió similar.
Àustria va donar la primera veu d'alarma de la Unió Europea diumenge després de la mort d'una persona vacunada, a causa d'una mala coagulació sanguínia que li havia causat una trombosi múltiple. Les autoritats sanitàries han retirat el lot a què pertanyia la dosi que se li va administrar, però han decidit continuar el programa de vacunació amb AstraZeneca.
En una reunió extraordinària aquest dijous, l'Agència Europea del Medicament (EMA) va decidir mantindre la recomanació d'administrar el preparat, mentre continua investigant els problemes de coagulació. Els seus experts consideren que la xifra de trombosis diagnosticades no és més alta que la que s'observa entre la població general i que els "beneficis continuen superant els riscos" de la vacuna d'AstraZeneca.
Espanya no ha comunicat cap trombosi associada al preparat, però a causa de l'atmosfera d'escepticisme el Ministeri de Sanitat ha decidit prorrogar la decisió d'ampliar l'edat màxima en què es pot administrat el fàrmac, que es manté en els 55 anys, tot i l'aval recent de l'Organització Mundial de la Salut per a l'ús en majors de 65 anys. El preparat d'AstraZeneca s'està emprant per a vacunar el personal essencial, i dilluns que ve la Comunitat Valenciana té previst començar a immunitzar amb aquest el personal docent
Els dubtes sobre la vacuna a Europa també s'han traslladat a altres regions. Aquest divendres Tailàndia ha anunciat la suspensió temporal, durant dues setmanes, de la vacunació amb el fàrmac que havia de tindre entre les primeres persones inoculades al país el primer ministre Prayuth Chan-o-cha i altres membres del govern.
No obstant això, altres països com el Vietnam, Filipines i Austràlia han decidit continuar amb la vacuna, així com el Japó, que comença a fabricar el preparat en les instal·lacions del país coincidint amb el moment d'escepticisme creixent sobre la seguretat del fàrmac.