Els països de l'Amazònia demanen cooperació de les nacions riques per a protegir aquest espai
Els huit països de la zona, juntament amb República del Congo, la República Democràtica del Congo, Indonèsia i Saint Vincent i les Grenadines remarquen que l'ajuda és necessària per a tindre èxit contra el canvi climàtic
Els huit països de l'Amazones (Brasil, Bolívia, Colòmbia, Equador, Guyana, Perú, Surinam i Veneçuela), juntament amb la República del Congo, la República Democràtica del Congo, Indonèsia i Saint Vincent i les Grenadines, han refermat aquest dimecres el seu compromís contra el canvi climàtic, però han insistit que no serà suficient sense la cooperació de les nacions més riques, a les quals han demanat col·laboració.
Els presidents i delegats oficials d'aquests països, que atresoren les selves tropicals més grans del món, s'han reunit a la ciutat brasilera de Belém, des d'on han emés el comunicat "Units pels nostres boscos". En aquest document de deu punts emfatitzen que "els boscos poden ser centres de desenvolupament sostenible i fonts de solucions per als reptes nacionals i mundials de sostenibilitat, conciliant la prosperitat econòmica amb la protecció del medi ambient i el benestar social".
La declaració reitera les crítiques als països més desenvolupats, ja expressades en un comunicat signat aquest dimarts pels huit països de l'Organització del Tractat de Cooperació Amazònica en la cimera de líders celebrada també a Belém. En aquest sentit, la cimera ampliada amb els quatre països d'Àfrica, Àsia i el Carib ha manifestat "preocupació per l'incompliment dels països desenvolupats", en referència a l'acord per a "proporcionar 100.000 milions de dòlars en finançament climàtic a l'any en recursos addicionals als països en desenvolupament".
També han estés les crítiques als "incompliments d'alguns països en els objectius de mitigació", i els ha instat a "accelerar la descarbonització de les seues economies" per a assolir una "neutralitat" d'emissions contaminants "abans del 2050".
D'altra banda, han condemnat les mesures "adoptades unilateralment" contra el canvi climàtic "que constitueixen un mitjà de discriminació arbitrària o injustificable, o una restricció encoberta al comerç internacional". També han incidit que "l'accés preferent dels productes forestals als mercats" de les nacions més riques "serà una ferramenta important per al desenvolupament econòmic dels països en desenvolupament" i també contribuirà a contindre el canvi climàtic.
Els dotze països reunits en la cimera han convidat en la declaració altres nacions amb boscos tropicals a sumar-se al diàleg iniciat a Belém a fi de consensuar posicions de cara a fòrums internacionals futurs, com la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP28) que se enguany tindrà lloc a Dubai, als Emirats Àrabs Units.