Els països mediterranis acorden protegir l'escull de Cabliers prohibint la pesca de fons

Segons l’ONG Oceana, es tracta de l'única barrera d'aigües fredes que continua creixent al Mediterrani

Imatges de l'escull de Cabliers
Imatges de l'escull de Cabliers / Twitter: @OceanaEurope

Els països mediterranis han acordat aquest divendres protegir l'escull de Cabliers, situat en el mar d'Alborán —entre Espanya i el Marroc—, mitjançant la prohibició de la pesca de fons a partir del 2024 incloent-hi la tècnica d'arrossegament, la més destructiva per a aquesta mena d'ecosistemes marins.

La decisió, adoptada en la reunió anual de la Comissió General de Pesca del Mediterrani (CGPM), implica que en 2024 una nova expedició científica internacional definirà l'àrea que el mateix any serà declarada zona restringida de pesca (ZRP), segons ha informat Oceana en un comunicat. Aquesta ONG, que en 2011 va documentar per primera vegada el banc de Cabliers, “l'únic escull de corals d'aigües fredes que continua creixent al Mediterrani”, ha celebrat l'acord, que a parer seu, representa tota una victòria per als ecosistemes marins.

La vicepresidenta adjunta d'Oceana a Europa, Vera Coelho, ha elogiat especialment el lideratge de la Unió Europea, del Marroc i d'Algèria en la iniciativa de prohibir tota mena de pesca de fons en una zona de 400 m² al voltant dels corals de Cabliers. La decisió constitueix, segons Coelho, “un exemple que els països mediterranis haurien de seguir per a complir els seus objectius de conservació i reconstrucció de poblacions de peixos”.

Més de 400.000 anys d'antiguitat

Aquesta muntanya submarina de més de 400.000 anys alberga ecosistemes com el dels corals blancs d'aigües profundes i també zones de cria de diverses espècies com la cigal·la i el besuc. “Només una passant una xarxa de pesca d'arrossegament es podrien destruir aquests ecosistemes tan fràgils”, apunten des d'Oceana.

També et pot interessar

stats