El papa adverteix que els qui “repel·leixen” els migrants "a consciència" cometen "un greu pecat"

El pontífex ha reflexionat sobre les persones migrants que "estan travessant mars i deserts per a arribar a una terra on puguen viure en pau i seguretat"

El Papa Francesc en una imatge d’arxiu
El Papa Francesc en una imatge d’arxiu / Europa Press

El papa Francesc ha advertit que els qui treballen “sistemàticament” per a “repel·lir” els migrants cometen "un greu pecat". Així ha avisat este dimecres en l'audiència general a la plaça de Sant Pere. "Cal dir-ho clarament: hi ha qui treballa sistemàticament i per tots els mitjans per a repel·lir els migrants. I això, quan es fa a consciència i amb responsabilitat, és un greu pecat", ha subratllat.

El pontífex ha posposat la seua catequesi habitual per a reflexionar sobre les persones migrants que "estan travessant mars i deserts per a arribar a una terra on puguen viure en pau i seguretat". En este sentit ha recordat que ha parlat moltes vegades del Mediterrani, perquè és emblemàtic: "El Mare Nostrum, lloc de comunicació entre pobles i civilitzacions", però ha lamentat que "s'ha convertit en un cementeri" i ha afegit que "la tragèdia és que molts, la majoria d'estos morts, podrien haver-se salvat".

També ha recordat que alguns deserts, per desgràcia, es converteixen en "cementeris de migrants". "En l'era dels satèl·lits i dels drons, hi ha homes, dones i xiquets migrants que ningú ha de veure: els amaguen. Només Déu els veu i escolta el seu clam. I esta és una crueltat de la nostra civilització". Sobre esta situació, el papa ha avisat que no es resoldrà mitjançant "lleis més restrictives" ni amb "la militarització de les fronteres" ni mitjançant “rebutjos”, sinó "ampliant les rutes d'accés segures i les vies d'accés legals per als migrants, facilitant el refugi als qui fugen de la guerra, de la violència, de la persecució i de tantes calamitats".

"Ho aconseguirem fomentant per tots els mitjans una governança mundial de la migració basada en la justícia, la fraternitat i la solidaritat. I coordinant esforços per a combatre el tràfic d'éssers humans, per a detindre els traficants criminals que s'aprofiten sense pietat de la misèria aliena", ha subratllat. Així mateix, el papa ha elogiat les "moltes bones persones" que "fan tots els possibles per a rescatar i salvar els migrants ferits i abandonats en les rutes" i moltes associacions com Mediterranea Saving Humans (que acaba de concloure, en col·laboració amb la Fundació Migrants de la Conferència Episcopal Italiana, la seua operació de recerca i rescat en la mar).

També et pot interessar

stats