El papa Francesc admet el “fracàs” de l’Església davant dels abusos a menors a Irlanda
En la visita oficial al país, on participa en la Trobada Mundial de les Famílies, s’ha referit a aquests fets com a “crims repugnants”.
El papa Francesc ha reconegut aquest dissabte el fracàs de l’Església irlandesa en afrontar adequadament el que ha qualificat com a “crims repugnants dels abusos” a menors, alhora que hi ha demanat un esforç per a adoptar normes severes que no permeten que aquests casos tornen a repetir-se.
El pontífex ha arribat aquest dissabte a Dublín, on participa durant el cap de setmana en la Trobada Mundial de les Famílies, i ha abordat l’assumpte sense dilació en la intervenció pública davant de les autoritats: “No puc deixar de reconéixer el greu escàndol causat a Irlanda pels abusos a menors per part de membres de l’Església encarregats de protegir-los i educar-los. El fracàs de les autoritats eclesiàstiques ─bisbes, superiors religiosos i sacerdots─ en afrontar adequadament aquests crims repugnants, ha suscitat justament indignació i continua sent causa de sofriment i vergonya per a la comunitat catòlica”.
Més de 2.000 casos durant 40 anys
El papa arriba a una Irlanda on la ferida pels abusos a menors per part de l’Església durant dècades encara no s’ha tancat. Han passat quasi 10 anys des que es destaparen els 25.000 casos d’abusos a menors per part de personal de diverses institucions durant 80 anys, i l’existència d’una xarxa encarregada d’encobrir-los.
A la sala de Sant Patrick del Castell de Dublín, el papa Francesc ha recordat que el seu predecessor, Benet XVI, “no va estalviar paraules per a reconéixer la gravetat de la situació i sol·licitar que es prengueren mesures veritablement evangèliques, justes i eficaces”, i ell mateix, ha demanat perdó en una carta remesa a totes les persones catòliques del món, fa només uns dies.
Una resposta ferma
No hi ha hagut cap menció, per part del papa Francesc, a la publicació recent a Pennsilvània, als Estats Units, d’un informe sobre violència sexual durant anys a vora un miler de menors per part de 300 sacerdots.
Sí que ho ha fet, tanmateix, el primer ministre irlandés, Leo Varadkar, qui ha demanat una resposta més ferma davant d’aquests casos, i ha recordat al pontífex que Irlanda és ara més moderna que fa quaranta anys (els anys que han passat des de l’última visita d’un papa al país), i que la religió ja no està al centre de la societat. De fet, només en els últims mesos, s’ha donat llum verd al matrimoni entre parelles del mateix sexe i s’ha despenalitzat l’avortament en un referèndum històric.
L’Església ha anat perdent influència en un país que, encara que ho és menys, continua sent tradicionalment catòlic. Possiblement, per aquesta pèrdua de fe, el papa Francesc ha finalitzat el discurs desitjant que Irlanda “no oblide les vibrants melodies del missatge cristià que l’han sustentat en el passat i que poden continuar fent-ho en el futur”.