Els paramilitars rebels accepten una treva de tres dies pel final del ramadà al Sudan, però els combats continuen
La primera setmana d'enfrontaments entre dos generals que lluiten pel poder deixa un balanç d'almenys 413 víctimes mortals i 3.500 ferides
Els combats entre l'exèrcit del Sudan i les paramilitars rebels Forces de Suport Ràpid (RSF) arriben a la setmana amb les esperances posades en l'Id al-Fitr, la festivitat que marca el final del mes del ramadà. Després de les pressions de la comunitat internacional i amb un balanç aborronador de víctimes mortals que ja supera les quatre centenes, la facció insurrecta ha dit que accepta una treva de tres dies —72 hores— des de les sis del matí i que ha estat acordada amb el contendent. Un alto el foc que s'espera que done un respir a la castigada població sudanesa, que s'ha vist atrapada enmig d'una batalla de dos dirigents militars que lluiten pel poder al país. La capital, Khartum, està a la vora del col·lapse i la situació de crisi humanitària que ja patia el Sudan abans del xoc bèl·lic s'agreuja cada dia que passa.
Tot i el compromís d'armistici anunciat a primera hora d'aquest divendres, els residents de Khartum i la ciutat germana Bahri, a l'altra vora del Nil asseguren haver sentit tirs i bombardejos mentre les tropes sudaneses continuen desplegades a peu per les ciutats i ja havien començat els resos matinals de l'Id, reporta Reuters. Un indici que la població entén com un indicatiu que l'exèrcit es prepara per a més enfrontaments. El Comité Central de Metges assegura que hi ha hagut tirs i intercanvi de foc entre els dos contrincants.
De fet, el líder militar i cap del Consell Sobirà de govern de transició del Sudan, el general Abdel Fattah al-Burhan, no ha fet cap referència a aquest hipotètic cessament temporal de les hostilitats en un discurs pregravat que ha publicat en la pàgina de Facebook. "La treva coincideix amb el beneït Id al-Fitr [...] per a obrir passadissos humanitaris d'evacuació i donar als ciutadans l'oportunitat de saludar les seues famílies", ha apuntat RSF, per la seua banda, en un comunicat.
La lluita entre l'RSF i l'exèrcit sudanés va esclatar dissabte passat i fa descarrilar un pla que té el suport internacional per a una transició a una democràcia civil en el país quatre anys després de la caiguda del dictador islamista Omar al-Bashir el 2019. El 2021 el procés va entrar en una fase més incerta després d'un colp d'estat militar liderat pel comandant Al-Burhan. El va perpetrar conjuntament amb qui ara és rival en la contesa, Mohamed Hamdan Dagalo, Hemedti, comandant de les RSF. El militar, abans aliat d'Al-Burhan, s'ha convertit en oponent directe en una batalla pel poder que es va desencadenar enmig de converses sobre una reforma de l'exèrcit i la integració del grup paramilitar ara insurrecte. Aquest pas és part del procediment polític per a retornar el Sudan a la senda democràtica després del colp que va interrompre la transició fa dos anys.
Des de les RSF assenyalen haver actuat en "legítima defensa" per a repel·lir el que consideren un nou intent de colp d'estat. Per la seua banda, el general Al-Burhan confia a poder superar les hostilitats i assegurar una transició a un govern civil. En el primer discurs que pronuncia des del començament de la guerra civil, ha declarat: "Confiem que superarem aquesta terrible experiència amb saviesa i força, d'una manera que preserve la seguretat i la unitat del país i ens permeta assegurar una transició a un govern civil". En el clip, de tot just un minut i difós per la televisió oficial, afirma que el Sudan ha sigut "colpejat per una ferida molt greu, ja que han caigut morts i ferits, hi ha famílies desplaçades i instal·lacions i habitatges destruïts".
Més de 400 morts en una setmana
Per ara, el conflicte armat ha destrossat les esperances de progrés cap a la democràcia al Sudan. Mentre les dues parts s'acusen mútuament de frustrar la transició, l'últim balanç de víctimes conegut aquest divendres mateix és d'almenys 413 persones mortes i al voltant de 3.550 ferits, segons ha informat una portaveu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en roda de premsa a Ginebra.
A més, entre 10.000 i 20.000 persones s'han refugiat als pobles de la frontera dins del Txad, segons l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Acnur i el Programa Mundial d'Aliments (PMA). Fins i tot abans de la contesa, aproximadament una quarta part de la població sudanesa s'enfrontava a una gran fam. Dissabte el PMA va frenar operacions al país, una de les més grans que tenen desplegades arreu del món, després de la mort de tres treballadors.
En aquest context tan convuls, part de la comunitat internacional tracta d'ajuntar esforços per a convéncer les parts enfrontades perquè cessen les hostilitats. Aquest dijous, el secretari general de l'ONU, António Guterres, va demanar una treva immediata d'almenys tres dies per a permetre que la població civil atrapada puga buscar tractaments mèdics, menjar i altres subministraments amb seguretat.
El Sudan limita amb set països i està entre Egipte, l'Aràbia Saudita, Etiòpia i la volàtil regió del Sahel d'Àfrica, de manera que les hostilitats corren el risc d'avivar les tensions regionals.