París diu adeu als Jocs Olímpics més monumentals

La cerimònia va portar el peveter des de Tulleries fins a l’estadi de Saint-Denis, des d’on Tom Cruise es va emportar a tota velocitat la bandera olímpica fins a Los Angeles, seu de l'edició del 2028

Un moment de la cerimònia de clausura dels Jocs Olimpics a l'estadi de Saint Denís, on es van concentrar més de 70.000 persones
Un moment de la cerimònia de clausura dels Jocs Olimpics a l'estadi de Saint-Denis, on es van concentrar més de 70.000 persones / Reuters

Una cerimònia brillant, de tall futurista, va posar diumenge a la nit el punt final als Jocs Olímpics. Els del 2024 passaran a la història per haver convertit la ciutat monumental en un estadi a l’aire lliure.

En l’acte, França es va mostrar orgullosa de la seua tradició i la seua aposta pel futur. L’edició dels Jocs que acaba d’abaixar la persiana ha acollit les proves en recintes moderns, plens de tecnologia, i ha convertit els espais en escenaris espectaculars, més enllà de les proves purament esportives.

La cerimònia va començar als jardins de Tulleries, al peu del peveter, on la cantant Zaho de Sagazan va interpretar "Sous le ciel de Paris", la cançó més emotiva sobre l'esperit de la ciutat que en el seu moment van popularitzar figures com Édith Piaf o Yves Montand.

Després, va aparéixer entre les ovacions del públic l'heroi francés d’estos Jocs, el nadador Léon Marchand, guanyador de quatre ors i un bronze, per a arreplegar de manera simbòlica el foc del peveter i portar-lo fins a l'estadi.

Davant de 71.500 espectadors que van omplir l'Estadi de França a Saint-Denis, prop de 9.000 esportistes i acompanyants de les 205 delegacions que han participat en estos Jocs es van anar concentrant al centre de l'estadi. María Pérez, l’atleta espanyola més llorejada a París, i Jordan Díaz, medallista en triple salt, eren els abanderats que obrien la representació espanyola en la cerimònia.

Després del lliurament de les medalles de la marató femenina, on es va coronar Sifan Hassan com un mite dels Jocs Olímpics d’enguany, amb tres metalls —incloent-hi l’or en esta modalitat— en els primers jocs paritaris de la història, es va retre homenatge als 45.000 voluntaris.

La cerimònia de clausura va recrear els cinc continents. Va haver-hi evocacions a l'antiga Grècia com a país originari de l'olimpisme i va aparéixer la famosa escultura de la Victòria de Samotràcia, que acull el Louvre. Cinc anells daurats gegantescos van quedar suspesos al centre de l'estadi, en una cerimònia breu i molt en la tradició dels espectacles francesos de dansa i teatre contemporanis.

En acabar, centenars d'atletes van pujar a l'escenari per a intentar situar-se sobre els seus països. Després va arribar la festa musical, amb alguns dels noms de la música més moderna de França, amb intèrprets com Phoenix, Kavinsky o la belga Angèle.

París ha sigut una festa i tota França ha sigut olímpica Tony Estanguet - President del Comité Organitzador de París 2024

Davant de sis dels atletes més destacats d’estos Jocs, entre ells el cubà Mijaín López, que ha aconseguit el quint or olímpic consecutiu, el president del Comité Organitzador, Tony Estanguet, va destacar: "Hem viscut uns Jocs com mai ho havíem fet". "París ha sigut una festa i tota França ha sigut olímpica", va afegir.

París 2024 han sigut els primers Jocs Olímpics d'una nova era President del Comité Olímpic Internacional - Thomas Bach

El president del Comité Olímpic Internacional, Thomas Bach, va proclamar que els de París 2024 "han sigut els primers Jocs Olímpics d'una nova era", i va destacar que els atletes olímpics han fet "brillar com mai la ciutat de la llum". A la llotja d'autoritats, a més del president Emmanuel Macron i nombrosos dirigents internacionals, estaven Doug Emhoff, el marit de la vicepresidenta estatunidenca, Kamala Harris, o la reina emèrita espanyola Sofia.

Los Angeles 2028 entra en acció

Una vegada fet el balanç d’estos Jocs Olímpics, va ser el torn de la pròxima ciutat olímpica, que va arreplegar la bandera dels cinc anells i va mostrar un avanç del que s’espera d’ací a quatre anys. No podia faltar la referència a Hollywood. L’actor Tom Cruise va protagonitzar una seqüència que recorda els films d’acció que han caracteritzat la seua carrera, va descendir des del sostre penjat amb un cable i un arnés.

Després de córrer entre els esportistes va pujar a l'escenari i Simone Biles, la gimnasta estatunidenca, va arreplegar la bandera olímpica i la va muntar en una motocicleta, a bord de la qual va eixir en un metafòric viatge fins a la metròpoli californiana.

A continuació, es va transmetre en directe des de les platges de Los Angeles una festa musical amb actuacions de grans estreles de la cançó sorgides de Califòrnia i d'estils tan diversos com Red Hot Chili Peppers, Snoop Dogg o Billie Eilish.

Finalment, la flama olímpica que havia arribat de Tulleries en un cresol es va apagar i Bach, "amb el cor ple d'emoció", va declarar oficialment clausurats els Jocs Olímpics de París 2024 i va convocar el món olímpic a Los Angeles d’ací a quatre anys.

La cerimònia va concloure amb un gest de França cap als Estats Units però alhora una reivindicació d'orgull propi: la cantant francesa Yseult va interpretar la inoblidable "My way".

També et pot interessar

stats