París diu adeu als patinets elèctrics de lloguer

Aquest mitjà de transport, privat o de lloguer, va protagonitzar 459 accidents, amb tres morts i 426 ferits el 2022

Retiren els patinets elèctrics de lloguer dels carrers de París
Retiren els patinets elèctrics de lloguer dels carrers de París / Antony Paone (Reuters)

La supressió dels patinets elèctrics de lloguer a París, decidida l'abril passat en un referèndum, ha entrat en vigor aquest divendres, així com l’enduriment de les normes per a l'ús d'aquest mitjà de transport impulsat pel govern central. S’estima que a la ciutat hi havia prop de 15.000 patinets elèctrics de lliure servei als carrers.

La continuïtat dels patinets de lloguer al carrer va ser objecte d'una votació ciutadana l'abril passat, amb una resposta majoritària en contra (89%), si bé hi van participar menys d'un 8% dels censats. El consistori que lidera l'alcaldessa socialista Anne Hidalgo, no obstant això, va donar per bo el seu resultat després d'un 2022 en el qual els patinets (de lloguer o privats) van protagonitzar 459 accidents, amb tres morts i 426 ferits (el doble de lesionats que en 2019), segons xifres de l'Ajuntament.

La desaparició dels patinets de lloguer a París —els particulars continuen estant autoritzats— ha coincidit amb la publicació d'una mesura del govern del president Emmanuel Macron que endureix les condicions d'ús dels vehicles. En concret, el Ministeri d'Interior, encarregat del transport, ha augmentat l'edat legal per a conduir-ne dels 12 als 14 anys i s'agreugen les sancions per als "comportaments de risc" dels usuaris, segons ha indicat aquest divendres la cartera en un comunicat. Per exemple, portar un altre passatger en un d'aquests dispositius motoritzats passarà a suposar una multa de 135 euros, en lloc de 35 euros.

Un enduriment similar s'aplicarà per a les sancions per circular per unes certes vies prohibides, com utilitzar els carrils de cotxes quan n'hi ha un per a bicicletes. Això no inclou les voreres perquè el seu ús ja es penava des d'abans amb 135 euros.

Respecte a l'augment de l'edat d'ús, la mesura arriba després que aquest dimecres una xiqueta de 12 anys que circulava en un patinet elèctric en Chessy (a l'est de París) perdera la vida en un accident, en ser atropellada per un cotxe mentre ella creuava un pas de vianants.

També et pot interessar

stats