El Parlament britànic bloqueja qualsevol alternativa al Brexit
El 10 d'abril se celebra una cimera extraordinària entre els països europeus en què Londres podria demanar una pròrroga llarga.
El Parlament britànic manté bloquejat el procés d'eixida de la Unió Europea (UE). Totes les alternatives a l'acord que defén el govern es van rebutjar anit, incloses les opcions de negociar un Brexit suau i convocar un nou referèndum.
Tampoc aconsegueixen negociar el calendari, ja que el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, ha proposat votar les propostes una vegada més, mentre que la primera ministra Theresa May insisteix a sotmetre a votació, per quarta vegada, el tractat d'eixida que ha negociat amb Brussel·les. La Unió Europea ha donat al Regne Unit un termini fins al 12 d'abril per a ratificar el pacte o bé per a posar damunt la taula un 'pla B' i demanar una pròrroga més llarga.
Les propostes d'eixida
El Partit Laborista donava suport de forma oficial a tres de les quatre propostes a votació --negociar una unió duanera amb el bloc comunitari, mantindre l'accés al mercat únic i sotmetre el tractat d'eixida a un plebiscit--, i per això s'havien creat durant la vesprada d'ahir expectatives de consens. Amb tot, en la votació 25 diputats laboristes es van rebel·lar per a pronunciar-se en contra del mercat únic i altres 24 van rebutjar una possible consulta.
En cas que la cambra haguera aprovat alguna de les propostes, es preveia que els diputats forçaren la tramitació d'una llei que obligara el govern a complir amb les seues indicacions. No obstant això, el resultat d'aquest dilluns ha posat fre a aquesta possibilitat.
L'amenaça que el Parlament pressione May per a acceptar un Brexit suau és una de les cartes de la primera ministra per a intentar que la facció més euroescèptica del Partit Conservador done suport a una quarta votació el seu acord d'eixida. Si negociaren una unió duanera amb la Unió Europea, es mitigaria la necessitat de la salvaguarda fronterera per a Irlanda del Nord, el punt més conflictiu del tractat, però limitaria la capacitat de Londres per a negociar acords comercials amb tercers països, una condició inacceptable per als euroescèptics.
El 10 d'abril, els líders europeus es reuniran en una cimera extraordinària en què Londres podria demanar una pròrroga llarga, situació que obligaria el Regne Unit a participar en les eleccions al Parlament Europeu de maig.