El Parlament Europeu aposta per augmentar la producció de proteïnes vegetals als països membres
L'Eurocambra vol reduir la dependència exterior i demana a la Comissió un reglament i una major aposta per la recerca
El ple del Parlament Europeu (PE) ha proposat aquest dijous una estratègia per a augmentar la producció de proteïnes vegetals a la Unió Europea (UE) i reduir la dependència d'entrades de proveïdors estrangers.
En una resolució aprovada per 305 vots a favor, 129 en contra i 69 abstencions, els eurodiputats expressen que només el 29% de les matèries primeres riques en proteïnes necessàries per a equilibrar l'alimentació animal a la UE procedeixen dels seus propis estats membres, ha explicat l'Eurocambra en un comunicat. Els parlamentaris demanen, per tant, "una diversitat més gran de les cadenes de subministrament d'aliments i pinsos i un augment de la producció de la UE". I defenen que una producció sostenible de proteïnes vegetals "incrementa la circularitat en les cadenes de valor d'aliments i pinsos i pot comportar beneficis per al clima".
"En conseqüència, reclamen als estats membres considerar introduir plans ecològics per a lleguminoses i pasturatges i crear fons específics per a plantes proteiques. La Comissió hauria de considerar la possibilitat de permetre cultius alimentaris rics en proteïnes en terres no utilitzades per a la producció", indica la resolució parlamentària. L'Eurocambra, a més, demana a la Comissió que ajude els agricultors a "convertir els cultius en productes atractius per a aliments i pinsos augmentant la resiliència dels cultius, el rendiment i la qualitat de les proteïnes".
"Per a millorar l'autosuficiència dels agricultors, s'hauria de tancar el cicle de nutrients amb una classificació de productes orgànics alternatius, com el nitrogen recuperat del digestat, dels bioresidus, altres productes del fem i els residus de la indústria alimentària, com a substituts dels fertilitzants químics", afigen els eurodiputats.
També diuen que la producció de proteïnes ajuda la UE a millorar la producció de productes bioenergètics i demanen a la Comissió que presente un reglament per a l'aprofitament dels fluxos secundaris de l'extracció de proteïnes vegetals, els residus agrícoles i els residus de la producció d'aliments per a la producció de bioenergia.
De la mateixa manera, defenen una major recerca i desenvolupament de la producció i seguretat de les proteïnes a la UE i el seu impacte, així com una etiqueta voluntària i basada en la ciència que permeta comparar la petjada ambiental dels aliments i els pinsos.