Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
UNA HABITACIÓ PRÒPIA T3 (reemissió)

El Parlament Europeu debat sobre els presumptes abusos sexuals a menors tutelats a la Comunitat Valenciana

La petició la van formular la portaveu adjunta del PP en les Corts, Elena Bastidas, i l'advocada Ana María Gil

Imatge d’arxiu del Parlament Europeu, a Brussel·les / Europa Press

La comissió de peticions del Parlament Europeu debat aquest dijous sobre casos de presumptes abusos sexuals a menors tutelats per la Comunitat Valenciana i les circumstàncies per les quals passen mentre estan en un establiment de l'administració. La petició la van formular la portaveu adjunta del Partit Popular en les Corts, Elena Bastidas, i l'advocada vinculada al partit, Ana María Gil.

En la sessió de vesprada, la comissió —presidida per l'europarlamentària del PP, Dolors Montserrat— decidirà si admet o no a tràmit la petició. En cas que siga acceptada, el parlament contempla diferents maneres de procedir, que inclouen sol·licitar a les autoritats nacionals informació o aclariments sobre les qüestions plantejades, i demanar a la Comissió Europea que inicie una investigació sobre la petició i l'informe de si es respecta o s'incompleix la legislació.

Si la petició s'arxiva, la Comissió pot aconsellar als peticionaris "altres vies de recurs alternatives, com posar-se en contacte amb un organisme alié a la Unió (com el Tribal Europeu de Drets Humans), una autoritat nacional (com el Defensor del Poble o les comissions de peticions nacionals) o una autoritat judicial".

En roda de premsa, Bastidas ha indicat que pretenen "explicar tots els fets que han ocorregut" i ha assenyalat que en l'actualitat hi ha un procediment judicial en marxa que afecta la cúpula de la Conselleria de Polítiques Inclusives, en al·lusió a la investigació per un presumpte encobriment dels abusos sexuals comesos per l'exmarit de l’exconsellera Mónica Oltra a una menor tutelada.

"Volem que els eurodiputats de tots els grups polítics coneguen de primera mà el que ha ocorregut en la Comunitat Valenciana amb la gestió de menors tutelats, i que ha sigut enlletgida per la justícia valenciana en diverses ocasions la conducta de la Conselleria en molts d'aquests casos", ha agregat.

La Conselleria d'Igualtat ha remés a la comissió de peticions més de 300 informes referits a la gestió del departament d'infància amb les mesures dutes a terme des de 2015, després del canvi de govern en la Comunitat Valenciana; així com referències d'entitats com Save the Children o la Creu Roja, que lloen les mesures de la Conselleria en matèria de protecció de la infància, segons han assenyalat fonts que coneixen el procés.

Igualtat exposa les millores en el sistema

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives va mantenir aquest dimecres reunions de treball amb alts representants de la Comissió Europea per a explicar detalladament els avanços i les millores dutes a terme en el sistema d'atenció a la infància i adolescència en la Comunitat Valenciana des de 2015.

Els alts càrrecs de la Generalitat han explicat als funcionaris de la Comissió Europea les actuacions, polítiques i projectes emmarcats en el nou Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, amb especial atenció a les polítiques dirigides a millorar l'atenció i la protecció dels drets de xiquetes, xiquets i adolescents valencians per part de la Direcció General d'Infància i Adolescència creada en 2016 en el si de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Les reunions de treball també han permés el departament liderat per Aitana Mas "conéixer de primera mà les polítiques, les directrius i els projectes de la Comissió Europea per a la protecció dels drets de la infància i l'adolescència, així com establir mecanismes de cooperació reforçada entre totes dues administracions públiques mitjançant contactes per a dur a terme actuacions i projectes conjunts futurs", segons informa la Vicepresidència.

També et pot interessar