El Parlament Europeu vota la continuïtat o no de Von der Leyen com a presidenta de la Comissió

La candidata a la reelecció necessita el suport com a mínim de 361 membres de la cambra, en una votació secreta que en la legislatura anterior va salvar per la mínima

Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, en una imatge d'arxiu
Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, en una imatge d'arxiu / Alessandro della Valle (Reuters)

Després de setmanes negociant el suport de diversos grups polítics al Parlament Europeu, Ursula von der Leyen arriba este dijous a la votació en què es decidirà si continua presidint la Comissió Europea (CE) sense cap certesa. En teoria, el suport de totes les formacions que formen el Partit Popular Europeu, del qual és candidata principal, amb 188 escons; l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D), amb 136; i Renovar Europa, amb 77, garantiria la reelecció de Von der Leyen. En la pràctica, però, no hi ha cap garantia que estos 401 vots siguen favorables en una votació secreta.

Les diferències amb la presidenta de la CE podrien situar el suport per davall de la majoria de 361 eurodiputats i eurodiputades. Davant d'esta possibilitat, i amb l'experiència d'haver salvat esta votació per només nou sufragis la legislatura anterior, Von der Leyen pot intentar sumar a l'esquerra els 53 membres del grup d'Els Verds - Aliança Lliure Europea. Esta agrupació de partits ecologistes i sobiranistes està a l'espera d'un compromís clar de la candidata amb les polítiques ecologistes durant el discurs en què exposarà el seu full de ruta davant de l'Eurocambra.

L'altra opció és una entesa amb el grup d'extrema dreta dels Conservadors i Reformistes Europeus (CRE), que té la primera ministra italiana Giorgia Meloni com a figura més destacada en el lideratge. Les divisions internes entre els 78 membres i el rebuig de S&D i Renovar Europa als gestos que busquen acontentar-los, fan d'esta una aposta arriscada per part de la candidata.

Als de Meloni, però, no se'ls aplica el mateix cordó sanitari que als Patriotes per Europa i al nou grup Europa de les Nacions Sobiranes (ESN), com demostra el fet que ostenten dos de les catorze vicepresidències de l'hemicicle.

Irregularitats en els contractes de les vacunes contra la covid

Al seu torn, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha resolt la vespra d'esta votació que la Comissió Europea no va donar al públic informació suficient sobre els contractes de les vacunes contra la covid, en particular quant a les indemnitzacions i a les declaracions de conflicte d'interessos.

En una decisió que admet recurs davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), s'estimen parcialment els recursos de diversos eurodiputats (alguns d'ells, dels Verds-ALE) contra els contractes i anul·la les decisions de la Comissió "per contindre irregularitats". Així ho ha explicat el tribunal amb seu a Luxemburg en un comunicat en què també es matisa que les clàusules dels contractes "van rebre el suport dels estats membres i eren de domini públic".

Von der Leyen també va ser criticada en la gestió de la compra de vacunes per negociar personalment alguns contractes amb el conseller delegat de Pfizer, Albert Bourla, a través de telefonades i missatges SMS que posteriorment va esborrar, actitud criticada pel Defensor del Poble Europeu.

També et pot interessar

stats