El Parlament israelià secunda el rebuig del govern de Netanyahu a un estat palestí
Israel mata 97 persones en una nova jornada de bombardejos a Gaza i abat els tres autors d'un atac a la veïna Cisjordània que deixa un mort i cinc ferits a la carretera d'accés a un assentament
Una persona ha mort i cinc han resultat ferides en un atac a tirs a la carretera que connecta un assentament israelià a la Cisjordània ocupada amb Jerusalem. Segons el comunicat policial, "tres terroristes" han baixat d'un vehicle en un embós i han començat a disparar amb armes automàtiques contra els conductors que hi havia atrapats a la congestió. La policia assegurar haver "neutralitzat" els tres atacants. Dos en el moment i un tercer, que havia fugit, després de pentinar la zona.
La guerra a Gaza ha disparat la tensió a la veïna Cisjordània, que viu la pitjor escalada de violència en vint anys. 72 palestins i set israelians han mort en episodis violents des de l'inici de l'any. Les baixes del costat palestí s'elevaven a 372 (inclosos 94 menors) a les acaballes de gener, comptant des del començament de l'ofensiva a Gaza, per les batudes militars i els atacs de colons.
Hores abans, Israel reconeixia, per primera volta, avanços cap a un acord amb Hamàs que permeta l'alliberament dels ostatges. "Hi ha intents de promoure un nou acord i senyals primerenques de possibles progressos", ha manifestat Benny Gantz, membre del gabinet de guerra. En la base de les negociacions hi ha l'esborrany de treva patrocinat pels mediadors que en els últims dies semblava tocat de mort. Fonts palestines preveuen un acord per a una nova treva en els pròxims dies a Gaza, després que Hamàs oferira "concessions" en les negociacions del Caire.
La Knesset rebutja la possibilitat d'un estat palestí
En contrapunt a aquests possibles avanços, el Parlament israelià ha secundat, per àmplia majoria, el rebuig del govern israelià a un estat palestí. 99 dels 120 parlamentaris han donat suport a la decisió presa fa tres dies per l'executiu israelià, que s'anticipa a una proposta dels Estats Units, avançada pel diari estatunidenc The Washington Post, per a incorporar la creació de l'estat palestí en l'acord d'alliberament dels ostatges. Un dels diputats contraris a la resolució, el palestí Ahmed Tibi, va ser expulsat de la sessió, després d'interrompre el discurs del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, al crit de "s'establirà un estat palestí".
El text aprovat pel Parlament és el mateix que va rubricar el dia 18 el govern: “Israel rebutja rotundament els dictats internacionals sobre un acord permanent amb els palestins. L'acord, en la mesura en què s'aconseguisca, es realitzarà únicament mitjançant negociacions directes entre les parts, sense condicions prèvies”.
La votació s'ha produït el mateix dia que s'ha conegut que el 44% de la població d'Israel dona suport a una solució política a la guerra de Gaza, un 8% més que al gener.
Més de 97 morts en un dia Gaza
En paral·lel a la diplomàcia parlamentària i les negociacions per a la treva, la guerra i les morts continuen. Més de 97 persones en les últimes 24 hores, segons l'últim recompte del Ministeri de Sanitat de l'enclavament, controlat per Hamàs. Durant la nit els bombardejos han colpejat el barri d'Al-Jenina, el camp de refugiats de Shaboura i altres zones de Rafah. La mesquita d'Al-Farouq, al camp de Shaboura, ha quedat destruïda per un dels atacs. La xifra de víctimes palestines ja passa de les 29.200, segons el Ministeri de Sanitat de Gaza, controlat per Hamàs.
Unes imatges de bombardejos que contrasten amb les que graven els soldats israelians amb els seus telèfons mòbils i difonen per xarxes socials. En aquests vídeos no apareixen palestins morts, ni crits desesperats, ni xiquets que tremolen de por. Podem veure soldats ballant, disparant un obús entre rialles o preparant-se un caputxino enmig d'una devastació absoluta. Una atmosfera que s'assembla més a un campament d'estiu que a una guerra.