El Partit Nacionalista Escocés inicia el seu congrés anual amb la demanda d'un nou referèndum d'independència
La primera ministra Nicola Sturgeon confirma que la seua posició depén de l'acord entre Londres i Brussel·les sobre el Brexit.
El Partit Nacionalista Escocés (SNP) ha iniciat aquest diumenge a Glasgow el seu congrés anual sota la pressió de les bases que demanen un segon referèndum d'independència del Regne Unit, una qüestió que, segons els analistes, dependrà del desenllaç del Brexit.
La líder del partit i primera ministra del govern escocés, Nicola Sturgeon, ha confirmat a la BBC que definirà la seua posició sobre un segon referèndum quan es concrete l'acord entre Londres i Brussel·les per a l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea.
Sturgeon també ha assegurat que els 35 diputats del seu partit al Parlament de Westminster votarien "sens dubte" per celebrar un referèndum sobre els termes del Brexit, atés que Escòcia va votar a favor de la permanència en la Unió en el plebiscit del 2016.
Per la seua banda, el líder del grup parlamentari del SNP a la Cambra dels Comuns, Ian Blackford, ha dit que Escòcia "té el dret de votar sobre la independència per segona vegada", i ha recalcat que el seu partit solament donarà suport a un pacte amb Brussel·les que mantinga el país "en el mercat comú i la unió duanera".
Si bé el referèndum independentista celebrat a Escòcia el 2014, en què el 55% dels escocesos va optar per mantindre els seus llaços amb Londres, va semblar resoldre el debat, després del plebiscit del 2016 en què el Regne Unit va decidir abandonar la Unió Europea, l'SNP ha reactivar la campanya per la separació.
Milers de manifestants per la independència
Ahir desenes de milers de persones van participar a Edimburg en una marxa en favor de la independència d'Escòcia del Regne Unit, que els seus organitzadors van descriure com la més gran celebrada fins al moment.
La plataforma All Under One Banner (‘Tots sota una bandera’), responsable de l'esdeveniment, va xifrar en 100.000 el nombre d'assistents, una dada que la policia d'Escòcia encara no ha pogut confirmar.
Amb el lema "Marching for independence" (‘Marxant per la independència’) i en un ambient alegre marcat per les gaites i els tambors que van obrir la manifestació, els assistents van eixir des de l'inici de l'icònic carrer de Royal Mile fins a arribar al parc de Holyrood, situat al costat del parlament escocés.
Entre un mar de banderes d'Escòcia i un gran nombre d'estelades, que representen el moviment independentista de Catalunya, els manifestants van recórrer les vies més cèntriques de la capital escocesa, davant la mirada curiosa de molts turistes.
A més dels lemes que més es van sentir com "Fora els conservadors" i "Què volem? Independència. Quan la volem? Ara", es podien llegir pancartes com "Posem fi al mandat de Londres" o "No pertanyem a Londres".
En un dels trams, la marxa es va trobar amb un grup reduït de manifestants contraris a la independència que portaven banderes en representació del Regne Unit, encara que no es va produir cap incident.