Directes
Ara en la televisió
VA DE BO

El Partit Popular Europeu debat l'expulsió del partit hongarés Fidesz

Diversos partits membres han sol·licitat aquesta mesura pels constants atacs eurocrítics a Brussel·les del primer ministre Orbán.

El primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, del partit Fidesz, en una imatge d'arxiu / Reuters

L'assemblea política del Partit Popular Europeu (PPE) decideix aquest dimecres la continuïtat del partit Fidesz, del primer ministre hongarés Viktor Orbán, després de la campanya de crítiques contra Brussel·les que ha provocat que 13 partits membres, entre els quals no està el PP espanyol, hagen demanat l'inici d'aquest procés.

El conservador Viktor Orbán fa deu anys que governa Hongria amb majoria absoluta, una dècada en què el seu partit, el Fidesz, s'ha convertit en l'enfant terrible del Partit Popular Europeu (PPE) pels seus constants atacs eurocrítics a Brussel·les.

Tots els representants dels partits membres del PPE estan convidats a l'assemblea política de la formació europea. El debat sobre la pertinença d'Orbán podria anar seguit d’una votació sobre l'expulsió del Fidesz si així decidira proposar-ho el president, Joseph Daul. Cada delegació té diversos vots, segons el seu pes dins del partit. A més de majoria en la decisió d'expulsar-lo, cal un quòrum de votació.

Des del PPE no es preveu que Orbán arribe amb ànim d'esmena, i per tant es planteja un doble escenari: l'expulsió immediata o l'expulsió temporal subjecta a condicions (entre d’altres, que la Universitat Centreeuropea, fundada pel milionari Soros, continue oberta a Budapest).

Quan van començar les friccions entre Brussel·les i Budapest?

El 2011 la Comissió Europea va començar a analitzar els canvis en la legislació hongaresa sobre llibertat de premsa. Li seguirien altres investigacions per les reformes en el sistema judicial i la llei d'educació. En el PPE s'ha intentat sense èxit que Orbán escolte les recomanacions de Brussel·les i als líders se’ls ha esgotat la paciència amb Budapest. El candidat a la comissió de la família política, Manfred Weber, va votar a favor de l'article 7 dels tractats contra Hongria en l'Eurocambra.

La gota que ha vessat el got de molts dels membres del PPE, que han demanat l'expulsió de l'hongarés, ha sigut una campanya pagada amb diners públics en la qual es va acusar la Unió Europea i el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, de voler facilitar l'arribada d'immigrants i refugiats al continent.

Per què és rellevant que el Fidesz seguisca o no dins del PPE per a Europa?

Hi va haver una època en què els conservadors britànics formaven part del grup PPE. Quan se’n van eixir, la moderació va donar pas a una eurocrítica cada vegada més aguditzada que va desembocar en el Brexit. Molts experts en política comunitària adverteixen, per tant, que és més favorable, per a evitar que Hongria mire de reüll la porta d'eixida de la UE, que el Fidesz es mantinga sota el paraigua del PPE, sobretot en la conjuntura actual d'ascens de l'extrema dreta i el populisme.

No obstant això, molts líders del PPE no accepten ja aquest argument i prefereixen deslligar-se d'Orbán per a salvar la seua pròpia imatge en l'àmbit nacional, i farts d'haver de donar explicacions sobre per què comparteixen família política.

També et pot interessar