La pau de Trump per a Ucraïna contempla perdre territori i renunciar a l'OTAN
El president dels EUA considera poc realista que el país conserve la integritat territorial i trenca la promesa d'ingrés en l'Aliança, després de telefonar a les parts per a impulsar les negociacions de pau
Signar la pau li costarà a Ucraïna part del territori i la renúncia a l'OTAN. És la conclusió que s'extrau de les primeres valoracions del president dels Estats Units, Donald Trump, després de telefonar l'homòleg rus, Vladímir Putin, i ucraïnés, Volodímir Zelenski, per a impulsar la negociació del fi de la guerra.
Des del Despatx Oval, Trump ha manifestat que considera "poc probable" que Ucraïna recupere tot el territori que Rússia li ha arrabassat des del 2014 —inclosa la península de Crimea— i que l'aspiració a formar part de l'OTAN no és "pràctica".
El líder republicà s'ha pronunciat en la línia de les paraules del seu secretari de Defensa, Pete Hegseth, que després de les converses havia anticipat que no és "realista" ni que Ucraïna puga tornar a les seues fronteres anteriors a 2014, ni l'ingrés en l'OTAN.
Estes consideracions trencarien amb l'estratègia de Joe Biden (2021-2025) i diluirien la promesa a Kíiv d'entrar en l'Aliança Atlàntica, formulat per primera vegada el 2008 i refermat recentment a Washington en el 75 aniversari de l'organització militar de protecció mútua.
En l'actualitat, vora el 18% del territori ucraïnés està sota ocupació russa. Un informe de The New York Times, que compara els diferents balanços de la guerra, estima que hi ha 62.000 soldats ucraïnesos morts i eleva a 150.000 les baixes militars russes.
La UE demana veu i situar Ucraïna "en posició de força"
En una primera reacció, la Unió Europea ha advertit que "tota negociació ha de fer-se amb la participació d'Europa i d'Ucraïna" i han defés que Kíiv ha d'estar "en posició de força" a l'hora de negociar un procés de pau. En estos termes s'han manifestat, en un comunicat conjunt, els ministres d'Exteriors de França, Alemanya, Espanya i Polònia, després d'una reunió a París. "No es pot decidir res sobre Ucraïna sense Ucraïna i no es pot decidir res sobre la seguretat europea sense Europa, perquè l'agressió russa a Ucraïna afecta clarament la seguretat europea", ha declarat l'espanyol José Manuel Albares.
Ucraïna llança un atac massiu amb drons
A l'espera de si s'activen o no les negociacions de pau, la guerra continua. Després que Zelenski i Putin penjaren el telèfon, Ucraïna va llançar un dels atacs més massius de les últimes setmanes a territori rus. Les defenses antiaèries de Moscou van derrocar 83 drons, la gran majoria (37) a la regió de Briansk, fronterera amb Ucraïna. La resta dels aparells els van abatre a Kursk (12) Lípetsk (12), Tver (9) Bélgorod (3), Kaluga (3), Smolensk (3), Vorónej (3) i Rostov (1).