Pelosi aterra a Taiwan malgrat les amenaces de la Xina

La presidenta de la Cambra de Representants ha dit que el compromís dels EUA amb un Taiwan democràtic és més important que mai

La presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, arriba a Taiwan
La presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, arriba a Taiwan / Ministeri d'Afers Estrangers de Taiwan

La presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, ha aterrat aquest dimarts a les 22:43 hora local (14:43 GMT) a l'aeroport de Taipei Songshan (Taiwan). Pocs minuts després, la política nord-americana ha dit que el compromís dels EUA amb un Taiwan democràtic és més important que mai.

"La visita de la nostra delegació del Congrés a Taiwan honra el compromís increbantable dels Estats Units de donar suport a la vibrant democràcia de Taiwan", ha dit Pelosi en un comunicat. "La solidaritat dels Estats Units amb els 23 milions de persones de Taiwan és més important hui que mai, ja que el món s'enfronta a una tria entre l'autocràcia i la democràcia".

Ni la funcionària ni el govern de Taiwan havien confirmat si la gira que Pelosi du a terme per Àsia inclouria una visita a l’estat insular, una possibilitat que sí que havien avançat els mitjans nord-americans i asiàtics.

Gran desplegament militar a l'estret de Taiwan davant de la possible arribada de Pelosi

La visita de Nancy Pelosi a Taiwan, la primera d'aquest tipus des del 1997, ha disparat el desplegament militar a l'estret de Formosa, una situació que la premsa xinesa compara amb el conflicte diplomàtic entre els EUA, Cuba i la Unió Soviètica d'octubre del 1962, un dels màxims moments de tensió de la Guerra Freda.

En una exhibició de força, Pequín, que reclama la sobirania de Taiwan i no descarta envair l'illa, ha enviat un vaixell destructor de l'exèrcit xinés a uns huitanta quilòmetres de les costes de l'illa de Lanyu, al sud-est de Taiwan, segons l'agència de notícies illenca CNA. El destructor té un radi de vigilància de 380 quilòmetres a nivell de la mar i de fins a 560 quilòmetres si monitora l'espai aeri al seu voltant.

Mentrestant, els dos portaavions de l'armada xinesa estan fora de les pròpies bases i fa hores que naveguen davant de l’arribada de l'alta responsable dels EUA, que manté una posició ambigua sobre si defensaria Taiwan en cas atacar-lo la Xina, un dels majors esculls de la relació Pequín-Washington.

També et pot interessar

stats