La pesca impedeix l'acord comercial del Brexit
Aquesta mitjanit acaba el termini que ha donat el Parlament Europeu per a tancar la negociació.
Les comissions negociadores del Brexit treballen a contrarellotge per a tancar, abans de la mitjanit, les condicions que regularan les relacions comercials a partir de l'1 de gener. Si cedeix en la política pesquera, el Regne Unit tindrà un privilegi que no té cap altre país en el món: comerciar amb els 27 països de la Unió sense quotes i aranzels.
La Unió Europea i el Regne Unit es van comprometre a dialogar fins a l'últim segon per a aconseguir un acord comercial del Brexit, però el temps s'esgota i les negociacions estan encallades en el que ha resultat ser l'assumpte més disputat de tot el procés: les quotes pesqueres. Per a Londres, és una qüestió simbòlica perquè la pesca a penes representa el 0,1% del producte interior brut. Per a la Unió Europea, en canvi, el pes econòmic és més gran, sobretot per a França, que fa el 80% de les captures en aigües angleses, on també pesquen Espanya, Holanda i Bèlgica. Boris Johnson pretén que una volta superat el període transitori, que podria ser de 6 a 10 anys, la renovació es faça any a any, la qual cosa li permetria impedir l'accés als caladors britànics. Brussel·les respon a aquest envit amb un altre: si no hi ha pesca, el Regne Unit es queda sense accés al mercat únic, un privilegi que sí que tindria en cas d'acord.
El Parlament Europeu exigeix que el document estiga damunt de la taula a les 12 de la nit d'aquest diumenge i, si no és així, amenaça d'ajornar la ratificació fins a l'any que ve. Amb pacte o sense, l'1 de gener, la Unió Europea i el Regne Unit estrenen un nou marc de relacions comercials. Encara queden unes hores per a salvar un acord que beneficiaria a tots.