El pitjor temporal en 140 anys inunda Hong Kong i Shenzhen, al sud de la Xina

Les pluges torrencials, alimentades pel tifó Haikui, han negat les àrees urbanes dels centre financers

En imatge, el rescat d'un conductor atrapat per la inundació d'un dels carrers de la ciutat
En imatge, el rescat d'un conductor atrapat per la inundació d'un dels carrers de la ciutat / Tyrone Siu

L'excolònia britànica de Hong Kong i la la ciutat de Shenzhen, en el sud-est de la Xina, estan patint les pluges més abundants en cent quaranta anys, quan començaren els registres a la regió. Les precipitacions han causat greus inundacions, un mort, més de huitanta ferits i danys encara per quantificar. Les xarxes socials s'han omplit de vídeos que mostren escenes catastròfiques, amb els carrers del centre financer hongkongués convertides en torrenteres, rescats de persones amb l'aigua per la cintura, vehicles submergits o atrapats per les inundacions a la ciutat i estacions de metro negades.

L'excolònia britànica havia activat una alerta negra per precipitacions, que començaren en la nit de dijous, quan causaren inundacions generalitzades, sobretot al districte oriental, que han continuat en el matí d'aquest divendres [hi ha sis hores de diferència a la regió respecte de l'hora peninsular]. Segons l'observatori meteorològic local, el temporal al sud-est de la Xina han colpejat amb duresa el territori des de Shenzhen fins al nord de Hong Kong. En alerta màxima hi ha les zones pròximes als rius Shenzhen, Ng Tung i Sheung Yu, per l'abocament d'un embassament a la ciutat de Shenzhen, un dels centres tecnològics del país, ja en territori continental, on viuen més de 17,7 milions de persones.

El cap de l'executiu hongkongués, John Lee, ha instat la població a romandre en llocs protegits. S'han suspés les activitats escolars i s'ha activat una alerta de tifó per a l'empresariat, que estableix la seguretat del personal com a prioritat, a més de congelar l'activitat borsària. També s'han tancat alguns llocs de control fronterer, tots els centres mèdics públics i oficines oficials, com les de correus o immigració.

La previsió meteorològica pronostica més ruixats i tempestes sobre la costa de Guangdong (que banya el nord-est de Hong Kong i el sud-est de la Xina continental) sota la influència d'un tàlveg de baixes pressions associada a les restes del tifó Haikui, que ja va causar importants danys a l'excolònia. Aquest cicló tropical també va obligar a evacuar 294.000 persones a la província sud-oriental xinesa de Fujian, on ha causat greus danys materials i agrícoles i ha fet malbé 10.000 hectàrees de cultius. Les inundacions que pateix Hong Kong se sumen també a l'efecte del tifó Saol que, juntament amb l'esmentat Haikui, han assotat l'excolònia, el sud de la Xina i Taiwan en les últimes dues setmanes.

També et pot interessar

stats