El pla de la UE per a un Brexit sense acord no s'aplicaria a Gibraltar
La Comissió Europea proposa 14 mesures per a protegir interessos "vitals" de la Unió, com les duanes i el transport aeri.
El pla de la Comissió Europea amb 14 mesures per a protegir els sectors que es veurien més afectats per un Brexit sense acord no s'aplicaria en el territori de Gibraltar, ja que l'estat membre responsable de les seues relacions exteriors, el Regne Unit, no continuarà subjecte a les lleis europees.
"Les lleis s'apliquen a Gibraltar en la condició de territori europeu, les relacions externes del qual és responsable un estat membre", ha explicat la Comissió en un comunicat, on subratlla que els tractats comunitaris no s'aplicaran al Regne Unit una vegada isca de la Unió.
Mesures que protegeixen "els interessos vitals de la UE"
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat que un Brexit sense acord seria "una catàstrofe absoluta", i ha assenyalat que l'executiu comunitari treballa per a aconseguir una eixida "ordenada" del Regne Unit. Amb tot, l'estratègia de la Comissió tractarà de protegir "àrees específiques on és absolutament necessari protegir els interessos vitals de la Unió Europea", com la vigilància en duanes, els serveis financers i el transport aeri. Aquest pla, matisen, "en cap cas" no equivaldria als beneficis de romandre en la UE.
L'acord recull disposicions en l'àrea dels drets dels ciutadans, i insta els estats membres a tractar de manera "generosa" el cas, sempre que el Regne Unit faça el mateix. A més, proposa que s'assegure que els ciutadans britànics que viuen legalment en un país europeu amb data 29 de març continuen mantenint el seu estatus.
Quant al transport aeri, Brussel·les proposa una regulació per a garantir durant dotze mesos la provisió de "certs serveis aeris" entre la Unió Europea i el Regne Unit, i per a estendre nou mesos la validesa de certes llicències de seguretat en aviació. I sobre les duanes s'ha adoptat una proposta per a afegir el Regne Unit a la llista de països que disposen d'una autorització general per a exportar en tota la Unió. No obstant això, Brussel·les assenyala que els països han d'estar preparats per a "aplicar el codi duaner i les disposicions pertinents relatives a la fiscalitat indirecta en relació amb el Regne Unit".
Una vegada plantejades aquestes propostes, han de rebre llum verda del Parlament Europeu i el Consell, als quals la Comissió va demanar que garantisquen l'adopció de les propostes perquè entren en vigor el 29 de març de 2019.
Mesures per a evitar l'impacte negatiu d'un Brexit desordenat
La secretària d'Estat de Comerç, Xiana Méndez, ha avançat que el govern espanyol estudia aprovar mesures normatives per a pal·liar els efectes negatius d'una eixida "desordenada" del Regne Unit de la Unió Europea.
Méndez ha assenyalat que el Regne Unit passarà a ser a la fi de març "un país tercer" i, en matèria comercial, si no hi ha acord, es passarà a una relació sota les normes de l'Organització Mundial del Comerç i ja no com a país membre de la Unió Europea.