Pobresa, repressió contra les dones i censura mediàtica: els talibans fan un any al poder a l'Afganistan
Les dones i les xiquetes són les principals víctimes del canvi de règim, amb lleis que les esborren de la vida pública
Ara fa un any, el 15 d'agost de 2021, els talibans prenien Kabul i recuperaven el poder a l'Afganistan, presidit en aquell moment per Ashraf Ghani. Així, més de dues dècades després de ser una peça clau en l’expulsió del poder d’aquest règim integrista, la retirada de les tropes estatunidenques del país va facilitar-ne la tornada al govern.
Tot i haver assegurat que respectaria els drets humans de les dones i amnistiaria les persones relacionades amb l’anterior govern, la realitat és ben distinta. Les lleis draconianes aprovades pel govern talibà han retallat la llibertat de dones i xiquetes, que veuen com a poc a poc són esborrades de la vida pública.
La instauració del burca obligatori en públic se suma a l’expulsió de les xiquetes i dones afganeses del sistema educatiu o les prohibicions de volar o fer servir un taxi sense acompanyament masculí, usar perfum o sabates de tacó. Davant aquesta repressió misògina, les que poden expressar-se sense por a represàlies, demanen a la comunitat internacional que no s’oblide de les dones afganeses.
Pel que fa a l’economia, en l’últim any s’ha enfonsat almenys un 30%. Aquesta situació afecta especialment la infància. Més d’un milió de menors de cinc anys patiran desnutrició severa enguany al país, segons ha informat Unicef, amb xifres que s’han duplicat respecte de l’any anterior.
Un altre vessant d'aquest any de repressió és el de la censura mediàtica. El Comité per a la Protecció dels Periodistes (CPJ), organització amb seu a Nova York, ha publicat un informe recentment en el qual detalla com la llibertat de premsa s'ha deteriorat de manera important i denuncia arrestos, atacs i restriccions a periodistes, especialment a dones. Segons un altre informe publicat per Reporters Sense Fronteres (RSF), l'Afganistan ha perdut un 60% dels professionals de la informació des de la caiguda de Kabul i quasi un 40% dels seus mitjans de comunicació.