La policia belga abat l'autor de l'atemptat de Brussel·les, amb dos morts i un ferit greu

L'home, un tunisà de 45 anys, ha rebut dos trets en el tòrax en la batuda policial al barri de Schaerbeek

La policia acordona la zona després d'una operació al barri brussel·lés de Schaerbeek
La policia acordona la zona després d'una operació al barri de Schaerbeek, a Brussel·les / Bart Biesemans

La policia de Brussel·les "ha neutralitzat" aquest dimarts d'un tret en el tòrax l'autor de l'atemptat perpetrat la vespra contra seguidors de la selecció de futbol sueca i que va causar dos morts i un ferit. Les autoritats del país han confirmat que l'home, a qui han abatut en una cafeteria del barri de Schaerbeek, es el responsable de la matança. La ministra de l'Interior, Annelies Verlinden, ha confirmat que l'arma automàtica requisada coincideix amb la que va emprar. Posteriorment, la premsa local ha informat que el detingut ha mort en l'hospital a causa de les ferides que ha patit durant la batuda policial.

Les autoritats del país buscaven des d'ahir un pistoler tunisià de 45 anys que havia assassinat dos ciutadans suecs i n'havia ferit un tercer amb un kalàixnikov. Les víctimes estaven a la ciutat per a veure un partit de futbol entre Suècia i Bèlgica. Uns fets que el primer ministre, Alexander De Croo, ha qualificat d'"atac terrorista brutal".

L'home, que s'anomena Abdesalem Al Guilani, es va identificar com a membre de l'Estat Islàmic i va reivindicar la responsabilitat dels fets en un vídeo publicat en les xarxes socials. Havia demanat asil a Bèlgica sense èxit el novembre del 2019 i era conegut per la policia per tràfic de persones i residència il·legal al país, ha apuntat el ministre de Justícia, Vincent Van Quickenborne, en una roda de premsa aquest dimarts. Ara mateix es recupera de les ferides en un hospital sota custòdia policial.

El tiroteig de dilluns es produeix en un context de preocupacions creixents pel que fa a la seguretat en alguns països europeus, relacionat amb el conflicte entre Israel i la milícia palestina Hamàs. Tot i això, un fiscal federal belga ha assenyalat que no hi ha proves que l'atacant tinguera cap vincle amb la contesa que es lliura a l'Orient Pròxim. Bèlgica ha elevat l'estat d'alerta de seguretat de la capital al nivell més alt i ha desplegat més presència policial en els carrers. També ha advertit la ciutadania que estiga vigilant i que evite desplaçaments innecessaris.

Les imatges de vídeo de l'atac de Brussel·les publicats en el web del diari Het Laatste Nieuws mostraven un home amb una jaqueta taronja en una moto en una cruïlla de carrers amb un rifle. Primer va disparar cinc trets al crit d'"Al·là és gran" i després va perseguir persones que fugien per a resguardar-se en un edifici abans de tornar a disparar, també amb proclames islàmiques. Segons una transcripció mediàtica del missatge de vídeo gravat per l'autodeclarat autor, va dir que havia matat suecs per venjar-se en nom dels musulmans. Suècia, de fet, va elevar en agost l'alerta terrorista al segon nivell més alt, després que es produïren cremes de l'Alcorà al país i altres actes contra el text més sagrat de l'islam. Uns incidents que han indignat la comunitat musulmana i han desencadenat amenaces dels grups jihadistes.

També et pot interessar

stats