La policia haitiana mata quatre dels presumptes autors del magnicidi i en deté dos més
El primer ministre interí, Claude Joseph, ha desplegat les forces armades i ha declarat l'estat de setge durant quinze dies
La policia haitiana ha abatut quatre persones que presumptament formaven part del grup armat que va assassinar aquest dimecres el president del país, Jovenel Moise, i n'ha detingut dos més que, suposadament, van participant en el magnicidi.
Les detencions, que s'han produït en un operatiu prop del lloc del crim, la residència privada de Moise a Port-au-Prince, també han permés alliberar tres policies que havien sigut segrestats pel grup.
Els nombrosos casquets escampats en l'asfalt enfront de la residència i els impactes de bala a les parets i als vehicles aparcats al lloc són mostres visibles de la violència de l'assalt a la residència, del qual a penes s'han facilitat dades.
La primera dama, que va resultar greument ferida en l'assalt, està ingressada en un hospital de Miami. Els fills de Mose, un home i una dona, han sigut traslladats a llocs segurs.
L'Organització d'Estats Americans (OEA) ha demanat una "ràpida investigació internacional sobre els fets que té previst valorar el Consell de Seguretat de l'ONU. República Dominicana, país que comparteix illa amb Haití, també va condemnar l'assassinat i va reaccionar tancant la seua frontera terrestre i prohibint tots els vols, menys aquells destinats a evacuar al personal diplomàtic nacional o estranger, així com als ciutadans dominicans al país veí.
Claude Joseph, de tindre un peu fora del govern a concentrar tot el poder
El magnicidi ha desestabilitzat la ja fràgil situació política del país del Carib. El primer ministre interí, Claude Joseph, que ha assumit el poder, ha desplegat la policia i les forces armades, ha tancat l'aeroport de la capital i ha declarat l'estat de setge durant quinze dies.
L'assassinat es va produir a poc més de dos mesos de la data prevista de les eleccions presidencials i legislatives, el 26 de setembre, en moments en els quals el parlament porta any i mig clausurat i la cúpula del poder judicial tampoc està plenament operativa.
Claude Joseph ha passat en 48 hores d'estar a punt de ser rellevat del càrrec a concentrar a les seues mans tot el poder a Haití, ja que dilluns passat Moise va nomenar nou primer ministre el doctor Ariel Henry, que no ha arribat a ser investit en el càrrec.
En la seua primera declaració, el cap de govern va demanar a l'oposició que condemnara el magnicidi i sumar-se a la labor de "donar continuïtat a l'Estat". La gran majoria dels partits ha respost amb una condemna vehement de l'assassinat, fins i tot les formacions d'esquerra que alentiren en el passat mobilitzacions per a enderrocar el govern.
Inestabilitat política en augment des de 2018
La present crisi haitiana arranca a mitjans de 2018 per les denúncies de corrupció contra Moise, un productor de bananer que va aconseguir la presidència a lloms de la popularitat del seu predecessor, l'expresident i cantant Michel Martelly. Des de llavors, no ha fet més que agreujar-se, amb episodis virulents com la denúncia de Moise el passat 7 de febrer, afirmant que l'oposició tramava un pla per a assassinar-lo.
Els plans de Moise d'aprovar una nova Constitució, a través d'un referèndum ajornat dues vegades i ara convocat per al mateix dia de les eleccions, el 26 de setembre, ha continuat tensant la situació en els últims mesos.
La violència de les colles i les guerres de bandes, que es va desbocar des de començaments de juny, ha sigut un altre factor decisiu en la inestabilitat d'un país que a penes alça el cap des del terratrémol de 2010.