La policia registra el Parlament Europeu a Brussel·les per un cas de corrupció vinculat a Qatar
La Fiscalia sospita que el país asiàtic ha pagat "grans quantitats de diners" a persones amb una "posició política estratègica" dins de l’Eurocambra
La policia belga ha registrat aquest dilluns la seu del Parlament Europeu (PE) a Brussel·les per a confiscar dades necessàries per a la investigació d'un suposat cas de corrupció i blanqueig de capitals per treballadors de la institució vinculat a Qatar.
"Des de divendres, amb el suport dels serveis de seguretat del Parlament Europeu, s'han congelat els mitjans informàtics de deu col·laboradors parlamentaris amb la finalitat d'evitar que dades necessàries per a la investigació pogueren desaparéixer. El registre d’aquest dilluns en el PE tenia per objecte agafar aquestes dades", ha informat en un comunicat la Fiscalia federal belga.
El ministeri públic sospita que Qatar ha pagat "grans quantitats de diners" i ha oferit "regals significatius" a persones que tenen una "posició política estratègica" dins de l’Eurocambra per a influir en les seues decisions.
Així, el jutge belga que investiga l'escàndol ha detingut i ha imputat quatre persones: la vicepresidenta de la institució, la grega Eva Kaili; la seua parella i assessor en el PE, l'italià Francesco Giorgi; l’exeurodiputat socialdemòcrata Antonio Panzeri —a la casa del qual van trobar més de mig milió d'euros— i un lobbista brussel·lés.
En un primer moment també van arrestar el pare de Kaili, a qui la policia va detindre divendres in fraganti mentre intentava escapar amb bosses plenes de bitllets, i el secretari general de la Confederació Internacional de Sindicats, l'italià Lucca Visentini, tots dos ja en llibertat. Paral·lelament, la investigació ha travessat les fronteres d'Itàlia i detingut preventivament l'esposa i la filla de Panzeri, Maria Colleoni i Silvia Panzeri, per estar suposadament al corrent i gaudir dels beneficis obtinguts pel seu familiar.
Metsola: els plans d’aquells que tractaven d'influir en Eurocambra "han fracassat"
En relació amb aquesta qüestió també s'ha pronunciat aquest dilluns la presidenta de la cambra europea, Roberta Metsola, que ha assegurat que els plans d’aquells que han intentat interferir en els processos del Parlament Europeu "han fracassat". Metsola ha anunciat una bateria de mesures per a millorar la transparència i investigar l'abast total de l'escàndol sobre els suposats suborns de Qatar en l'Eurocambra.
"Els enemics de la democràcia, per als quals l'existència d'aquest parlament és una amenaça, no es detindran davant de res. Els seus plans maliciosos han fracassat. Els nostres serveis, dels quals estic tremendament orgullosa, han treballat amb les autoritats belgues rellevants per a revelar aquesta suposada xarxa criminal", ha dit en l'inici del ple d'aquesta setmana a Estrasburg.
La presidenta de l'Eurocambra ha assegurat que la seua determinació és que la institució "isca més forta" d'aquest escàndol i ha promés, a més d'una investigació interna, una reforma sobre l'accés de grups de pressió a les seus de l'Eurocambra o sobre la protecció dels denunciants de corrupció.
"No hi haurà impunitat. Els responsables trobaran el Parlament del costat de la llei. No s'amagarà res davall de la catifa: promourem una investigació interna per a revisar tots els fets i veure com assegurar millor els nostres sistemes", ha dit.
El Parlament Europeu també ha decidit, en paral·lel, remetre a comissió parlamentària la decisió que s'anava a prendre aquesta setmana sobre les negociacions per a eximir la ciutadania de Qatar d'un visat en visites curtes a l'espai Schengen.