Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La policia reprimeix les protestes universitàries propalestines en els campus dels Estats Units

Biden condemna els disturbis i apel·la a la "dissidència pacífica", però avisa que no canviarà la postura sobre Gaza

Agents antidisturbis a la Universitat de Portland, este dijous / Jan Sonnenmair (Reuters)

Les protestes estudiantils contra la invasió d'Israel a la Franja de Gaza s'han estés en les últimes setmanes com la pólvora per les universitats de referència als Estats Units i ja hi ha acampades propalestines en més de mig centenar de campus. La jornada d'este dijous ha sigut la més tensa fins ara al país, amb les forces policials entrant per la força en molts dels assentaments reivindicatius per a desmantellar-los. S'han viscut moments de tensió i enfrontaments entre els agents i els manifestants, amb disturbis, algunes càrregues puntuals i centenars de detinguts. Segons mitjans locals com la CNN i The New York Times, des que el 18 d'abril tingueren lloc les primeres detencions a la Universitat de Colúmbia, ja són més de 2.000 persones les que han acabat en els furgons policials.

Distribució de les acampades universitàries a favor de Palestina als Estats Units / Students 4 Gaza

La repressió policial que s'ha vist estos dies als campus nord-americans deixen una imatge que preocupa en un país que s'autoanomena adalil de la llibertat d'expressió. El president estatunidenc, Joe Biden, s'ha vist forçat a pronunciar-se després dels darrers incidents i ha insistit que "ha de prevaldre l'ordre" en les mobilitzacions en suport a Palestina. Ha assegurat que no li faran canviar la postura que té sobre el conflicte a Gaza ni revertir les polítiques cap a Israel, del qual Washington és el donant més gran d'ajuda militar.

En un discurs a la Casa Blanca, el mandatari ha afirmat que "la dissidència és essencial per a la democràcia", però ha puntualitzat que "mai ha de derivar en el caos". Així, ha condemnat la violència registrada en diverses acampades estudiantils, amb la policia intervenint per a desallotjar-les i baralles entre simpatitzants propalestins i grups minoritaris proisraelians que han intentat boicotejar els assentaments. "La protesta violenta no està protegida, la protesta pacífica sí", ha emfatitzat. Biden ha condemnat explícitament les accions d'alguns alumnes que ha qualificat de "vandalisme" amb "finestres trencades i paralització dels campus", que han hagut de suspendre les classes.

Biden intenta trobar un punt mitjà en un tema que divideix profundament els Estats Units en plena campanya per a les eleccions presidencials de novembre i que el rival en les urnes, l'expresident republicà Donald Trump (2017-2021), vol explotar en benefici propi. Cert és que al demòcrata li ha sorgit un problema amb les protestes perquè l'electorat jove, que va ajudar-lo a véncer Trump el 2020, el critica ara per no plantar-se contra Israel i això fa perillar el vot en els comicis.

Caos i violència a l'UCLA

Les paraules de Biden arriben després de les imatges de caos i violència en la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA), on durant la matinada de dijous agents antidisturbis carregaren contra centenars de manifestants i n'arrestaren més de 200. En concret, la policia va entrar a la força al campus per a desmantellar l'acampada de protesta contra la guerra a Gaza, després que l'estudiantat es negara a desallotjar el recinte i que grups contraris a la concentració els atacaren en diverses ocasions.

L'endemà, la imatge del campus era molt diferent, amb personal de la universitat netejant i recollint les restes del campament dels estudiants, ja desmantellat. Estudiants entrevistats per EFE s'han queixat que l'UCLA no va fer el necessari per a protegir-los de la intervenció policial i han narrat el terror que sentiren en veure companys arrestats. "Va ser difícil veure les mateixes cares dels meus companys colpejats, i és molt difícil veure que una escola que es vana de ser la universitat pública número permeta que esta classe de situacions passen", assenyala Lauren, una estudiant de primer any de l'UCLA citada per l'agència de notícies.

Encara que les imatges més cridaneres foren les de la universitat californiana, en altres centres d'educació superior es replicaren també les detencions i els disturbis. Per exemple, a la Universitat Estatal de Portland la policia va començar a desallotjar els manifestants acampats a la biblioteca de l'escola, on havien pintat grafits i usat mobles per a crear barricades. L'acció policial es va saldar amb dotze arrestats, segons les autoritats.

Mentrestant, a la resta del món també augmenten estes demostracions de força. A París, després d'intervindre la policia a la Universitat de la Sorbona, els allà concentrats s'han traslladat a un altre campus, el de Jourdan, seu de l'Escola d'Economia. Les mobilitzacions s'estenen també al Regne Unit, el Canadà i Mèxic, i a València l'estudiantat també ha ocupat la facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la UV en una acampada "indefinida" contra el "genocidi" d'Israel a Gaza.

Guerra Israel-Gaza

També et pot interessar