Polònia i Ucraïna firmen la pau en la guerra del cereal

Varsòvia reobrirà el trànsit al gra ucraïnés després de vetar-lo dissabte, a l'espera de la decisió de Brussel·les per al conjunt de la Unió Europea

Recol·lecció de cereal a un camp ucraïnés, en una imatge d'arxiu
Recol·lecció de cereal a un camp ucraïnés, en una imatge d'arxiu / Artem Grebenyuk

Principi de solució en la crisi oberta per l'entrada de cereals ucraïnesos a la Unió Europea sense aranzels. Polònia i Ucraïna han arribat a un acord perquè es reprenga el trànsit pel territori polonés, que Varsòvia va vetar dissabte. Hores després Eslovàquia i Hongria van anunciar la mateixa decisió, mentre altres països de l'est europeu avançaren que valorarien la possibilitat.

Segons l'acord, s'aplicarà sobre els enviaments de gra un sistema de seguiment per GPS, similar al que ja s'usa en el trànsit de carburant, a fi de garantir que ni una sola tona de producte es quede al país.

La Unió Europea va activar el 22 de juliol de l'any passat corredors humanitaris per a permetre l'entrada de cereal d'Ucraïna i previndre una crisi alimentària. Però segons el govern polonés, una gran part continua emmagatzemada i a Polònia i això ha provocat la caiguda dels preus locals i les protestes dels agricultors. La crisi ha provocat la dimissió de dos ministres d'Agricultura en els últims nou mesos.

El cessament unilateral de les importacions d'aliments ucraïnesos decretat per Varsòvia, considerat "inacceptable" per la Comissió Europea, va trencar el suport incondicional humanitari a Ucraïna en el si de la UE.

Croàcia demana protegir el mercat intern

L'assumpte centrarà la reunió del Consell de Ministres d'Agricultura i Pesca de la UE, dimarts que ve. Croàcia demanarà a Brussel·les "mesures d'intervenció" per a protegir el mercat intern de la competència ucraïnesa i compensacions per les pèrdues. Els agricultors croats han advertit del risc de fallida que corren arran de la desestabilització causada pels cereals ucraïnesos, lliures de taxes i molt més barats. La sobreoferta ha desplomat els preus de grans com el blat, que ha passat de 280 a 180 euros per tona en uns mesos.

També et pot interessar

stats