El portaveu de l'exèrcit d'Israel assegura que prometre exterminar Hamàs és "enganyar la gent"

Daniel Hagari provoca un terratrémol polític amb un nou xoc de l'exèrcit amb la posició del govern de Benjamin Netanyahu

El portaveu de l'Exèrcit d'Israel, Daniel Hagari
El portaveu de l'Exèrcit d'Israel, Daniel Hagari / Reuters

El portaveu de l'exèrcit d'Israel, Daniel Hagari, ha reconegut en una a entrevista al Canal 13 local que erradicar Hamàs de la Franja de Gaza és una missió impossible. "Este negoci de destruir Hamàs, fer que Hamàs desaparega, és simplement enganyar el públic [...] Hamàs és una idea, Hamàs és un partit. Està arrelat en el cor de la gent; qui pense que podem eliminar Hamàs està equivocat", ha continuat.

En l'entrevista, el portaveu militar també dona fet que Hamàs continuarà si no s'aconsegueix una alternativa al govern de l'enclavament. Però l'altra opció, l'Autoritat Nacional Palestina, que governa a Cisjordània, ha sigut descartada per Israel.

Les seues paraules han causat un terratrémol polític que l'oficina del primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha intentat aplacar amb un comunicat que matisa la posició de Hagari, referma que "un dels objectius de la guerra [és] la destrucció de les capacitats militars i de govern de Hamàs” i insisteix en la idea d'una "victòria absoluta" a Gaza.

Tercer episodi de fricció amb el govern de Netanyahu

Es tracta del tercer episodi de fricció en les últimes setmanes entre el cos militar i Netanyahu. El mes passat, Hagari va insinuar que la guerra no podria guanyar-se i que, en absència d'un pla de postguerra, l'exèrcit hauria de tornar de manera contínua a zones prèviament buidades. "No hi ha dubte que una alternativa governamental a Hamàs crearà pressió sobre Hamàs, però eixa és una qüestió que correspon a l'àmbit polític", va lamentar llavors.

Fa uns dies, l'exèrcit va anunciar el cessament d'hostilitats durant onze hores diàries sobre un tram de carretera Salah al Din, que travessa el sud de Gaza, a fi de facilitar l'entrada d'ajuda humanitària entre Kerem Shalom i l'Hospital Europeu de Khan Yunis. Netanyahu va qualificar la pausa parcial d'"inconcebible" i va anunciar que no afectaria els combats de Rafah.

Onze morts mentre esperaven ajuda humanitària

En eixa mateixa carretera un bombardeig israelià va matar este dimecres almenys onze palestins i va ferir-ne trenta més que esperaven un comboi d'ajuda, segons fonts sanitàries de l'enclavament citades per Reuters.

L'exèrcit israelià també va matar set persones en un nou atac a l'assentament de refugiats de les platges d'Al-Mawasi, que les forces armades havien designat com a "zona segura" quan van iniciar l'ofensiva terrestre sobre Rafah. Les tropes pressionen els palestins refugiats a Al-Mawasi (atestat de tendes de campanya i sense servicis bàsics) cap al nord, forçant un nou èxode, mentre avancen pels barris occidentals de Rafah.

A penes 65.000 persones dels 1,4 milions que van arribar a Rafah fugint dels bombardejos del centre i nord de Gaza continuen en esta localitat meridional, fronterera amb Egipte. L'ofensiva els va forçar a fugir principalment a Al-Mawasi i les ciutats de Khan Yunis (sud) i Deir al-Balah (centre), que ja havien sigut atacades.

100.000 combatents de Hezbol·là per a una guerra "sense normes ni límits" al Líban

D'altra banda, continuen sonant els tambors de guerra a la frontera nord d'Israel. El ministre de Defensa, Yoav Gallant, assegura que l'exèrcit s'està "preparant per a qualsevol escenari" amb Hezbol·là al Líban, on ja estudia estendre l'ofensiva militar. El líder de la milícia xiïta libanesa, que manté un intercanvi de foc quasi diari amb Tel-Aviv, ha assegurat que compten amb més de 100.000 combatents i que altres moviments afins s'han oferit a enviar-los efectius per a lluitar contra Israel.

Hasán Nasrala assegura que no volen la guerra i que frenar les hostilitats seria tan fàcil com parar la guerra a la Franja de Gaza. Tanmateix, ha advertit, que si l'exèrcit israelià la declara, llavors lluitaran "sense control, normes ni límits". Ha alertat que "cap lloc" del territori israelià quedaria "indemne" dels seus míssils i drons i fins i tot ha posat sobre la taula la possibilitat d'envair el nord de l'estat jueu. També ha amenaçat Xipre, a qui considerà part bel·ligerant si permet a Israel usar les seues bases o aeròdroms durant en una guerra contra el Líban.

També et pot interessar

stats