Els Premis Nobel comencen a anunciar els guanyadors de les catorze categories

El primer guardó que es fa públic és el de Medicina, que, com la resta, té una dotació econòmica de vora 970.000 euros 

Detall de la medalla d'or que ha subhastat el premi Nobel de la Pau
Medalla d'or que va subhastar el premi Nobel de la Pau Dmitri Muràtov per a recaptar fons per als xiquets ucraïnesos / David Dee Delgado (Reuters)

Els Premis Nobel tornen a reconéixer des d'este dilluns l'excel·lència científica i intel·lectual amb la tradicional ronda de guanyadors dels centenaris guardons en sis categories.

Els pròxims set dies s'aniran coneixent, per este orde, els guanyadors en les categories de Medicina o Fisiologia, Química, Física, Literatura, Pau i Economia, amb un màxim de tres llorejats possibles en cadascuna.

El procés d'elecció és el mateix en totes les categories: científics, acadèmics i professors universitaris presenten les candidatures i els diferents comités Nobel estableixen diversos criteris per a triar al guanyador o guanyadors. Tots tenen la mateixa dotació econòmica, que enguany són onze milions de corones sueques (968.000 euros).

Els premis poden quedar deserts, com ha ocorregut en 49 ocasions. Des del 1974, però, no poden concedir-se a títol pòstum, llevat que el guardonat muira en el període transcorregut entre la concessió i el lliurament.

Els premis s'entregaran el 10 de desembre, coincidint amb l'aniversari de la mort de Nobel, en una doble cerimònia al Konserthus d'Estocolm i a l'Ajuntament d'Oslo.

Només un 6,6% dels premiats són dones

Des que el 1901 es van atorgar els premis per primera vegada, han quedat distingides 965 persones i 27 organitzacions, alguns en diverses ocasions. El palmarés mostra un clar predomini masculí: les dones representen a penes el 6,6% del total d'individus distingits.

De les 64 dones premiades, més de la meitat (35) ho han sigut en els últims vint anys, quatre en l'edició de l'any passat. Les dones ostenten, no obstant això, el rècord del guanyador més jove en qualsevol categoria: la pakistanesa Malala Yousafzai, reconeguda amb el Premi de la Pau el 2014 als 17 anys.

També et pot interessar

stats