El president de la COP29 sobre la DANA: "Anem camí de la ruïna del planeta”

La cimera pel clima afronta el repte del finançament de mesures climàtiques i de contindre el calfament del planeta

Mukhtar Babayev, president de la COP29, parla a la cimera de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic COP29
Mukhtar Babayev, president de la COP29, parla en la cimera de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic COP29 / Maxim Shemetov / Reuters

La DANA que ha assolat Espanya, deixant més de 200 morts a la Comunitat Valenciana, ha protagonitzat l’inici de la COP29, la cimera de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic que ha començat este dilluns a Bakú, capital de l’Azerbaidjan. El president d'esta edició és el ministre d'Ecologia i Recursos naturals del país amfitrió, Mukhtar Babayev, que s’ha referit a les inundacions que ha sofrit la nostra regió com un dels exemples que proven que “anem camí de la ruïna del planeta”. 

Babayev ha equiparat este episodi a altres de gran magnitud, com els incendis forestals d’Austràlia o la pujada de l'aigua dels oceans, com una prova més que la crisi climàtica. “Ja no és un problema futur, sinó del present”. Per al president de la COP29, “les evidències ho demostren” i l’ha aprofitat per a fer una crida a les nacions del món per tal d'elevar la meta de finançament climàtic, la mitigació d’emissions i l’adaptació al clima. 

En esta primera jornada estaven presents el secretari executiu de l’ONU per al canvi climàtic, Simon Stiell, i el president de la cimera anterior (la COP28), a Dubai, el sultà Ahmed Al-Jaber. Els tres líders han insistit en la necessitat de la cooperació mundial per a fer un món més verd i mitigar el calfament global. “És el moment de la veritat. No serà fàcil. Esta cimera serà una oportunitat per al desenvolupament; podem construir el pont, però tots han de creuar-lo”, ha dit Babayev.

El finançament, un dels reptes que s'han d'afrontar

La cimera dura fins al 22 de novembre i hi assistiran líders del més alt nivell polític, que hauran de posar-se d’acord en temes clau per a afrontar la crisi climàtica. Entre ells, el sultà Al-Jaber ha assenyalat el repte del finançament, amb un paquet ambiciós i equilibrat que complisca tots els mandats. 

Ha destacat els esforços per la descarbonització aconseguits en l'anterior cimera de Dubai i ha oferit tot el seu suport enfront d'esta crisi mundial amb accions: “Som el que fem, no el que diem”. 

El secretari executiu de l'ONU per al canvi climàtic, Simon Stiell, ha instat a acordar una nova meta de finançament mundial perquè “cap país és immune” a l'escalfament global. Stiell ha criticat la idea que esta inversió econòmica siga “caritat”. “Una nova i ambiciosa meta financera beneficia tots els països, inclosos els més grans i rics", ha assegurat. 

A més, ha destacat els “passos històrics” dels últims anys per a mitigar el problema i ha apel·lat a la responsabilitat de tots els països per a evitar eixir de Bakú “sense un resultat substancial”. En este sentit, ha demanat no conformar-se d'acordar un objectiu. “Hem de treballar més per a reformar el sistema financer mundial. Donar als països l'espai fiscal que tan desesperadament necessiten”, ha afirmat.

L'escalfament del planeta és una amenaça 

La conclusió d’este primer dia ha sigut que, si no es posa fre al problema, “ens portarà a un calfament de tres graus” del planeta. Això provocaria una situació “catastròfica” per a milions de persones, segons els tres líders mundials. 

“Si almenys dos terceres parts dels països del món no redueixen ràpidament les emissions, el conjunt de les nacions pagarà un cost brutal”, ha advertit el dirigent de l'ONU. “Si no som capaços de dotar de resiliència a les cadenes de subministrament, tota l'economia mundial s'agenollarà” davant d'una progressiva pujada de la temperatura.

Per a tallar el problema proposen posar en marxa els mercats internacionals de carboni, i ultimar l'article 6 en compliment de l'Acord de París per a contindre les emissions per davall d'1,5 graus.

També et pot interessar

stats