El president federal d’Àustria encarrega a l’ultradretà Kickl la formació de govern

L'FPÖ, crític amb la UE, haurà de pactar amb el Partit Popular, que ha fracassat en les negociacions amb socialistes i liberals

El president austríac, Alexander Van der Bellen, a Viena
El president austríac, Alexander van der Bellen, a Viena / Tobias Steinmaurer (APA/Dpa)

El president federal d’Àustria, Alexander van der Bellen, ha encarregat este dilluns a l’ultradretà Herbert Kickl, líder del Partit de la Llibertat d'Àustria (FPÖ), la formació d’un nou govern després del fracàs de les negociacions entre conservadors, socialdemòcrates i liberals.

Després de reunir-se amb Kickl este dilluns al matí durant una hora, el cap d’Estat ha afirmat que li ha encarregat negociar amb el Partit Popular d'Àustria (ÖVP) la formació d’una coalició de govern. “El senyor Kickl té la confiança necessària per a trobar solucions viables en el marc de les negociacions governamentals i desitja assumir esta responsabilitat, per la qual cosa li he encarregat que entaule converses amb l’ÖVP sobre la formació d’un govern federal”, ha dit Van der Bellen.

“No he fet este pas a la lleugera. Continuaré vetlant pel correcte compliment i observança dels principis i normes de la nostra Constitució”, ha afegit el president, que en el passat s’havia mostrat contrari a un govern liderat per Kickl.

És la primera vegada en la història d’Àustria que l’FPÖ ultradretà, guanyador de les eleccions del 29 de setembre amb prop del 29% dels vots, rep l’encàrrec de formar govern. “L’ÖVP ha fet marxa arrere en el seu rebuig categòric a una cooperació amb Kickl. Eixa és la nova situació”, ha declarat Van der Bellen sobre el canvi de postura anunciat diumenge pel nou líder conservador, Christian Stocker.

Stocker ha succeït l’encara canceller federal i líder conservador, Karl Nehammer, que havia anunciat la dimissió dissabte després de donar per fracassades les negociacions per a un govern tripartit entre l’ÖVP, el partit socialdemòcrata SPÖ i els liberals NEOS.

Nehammer era contrari a una coalició amb l’FPÖ sota la direcció de Kickl, a qui acusava de ser un perill per a la seguretat del país per les postures xenòfobes, prorusses i crítiques amb la Unió Europea (UE).

L’FPÖ va obtindre el 28,% dels vots i els populars, el 26,3%. No obstant això, Stocker, fins ara secretari general del partit, ha anunciat diumenge que l’ÖVP està ara disposat a negociar amb l’FPÖ la formació d’una coalició. L’FPÖ havia guanyat a finals de setembre les eleccions generals, amb un 28,8% dels vots, per davant de l’ÖVP, que va obtindre un 26,3% de les paperetes.

Davant la negativa aparent de tots els partits polítics a cooperar amb l’FPÖ de Kickl, Van der Bellen va encarregar la formació de govern a l’ÖVP, que junt amb el partit socialdemòcrata SPÖ i els liberals NEOS va intentar formar un tripartit.

Kickl és un antic ministre de l’Interior (2017-2019) en un govern liderat per l’excanceller conservador Sebastian Kurz. El juny del 2021 va assumir, en plena pandèmia del coronavirus, la presidència de l’FPÖ i va radicalitzar el to i discurs del partit. No sols rebutja les mesures adoptades per l’aleshores govern conservador-ecologista contra el coronavirus, sinó també el suport occidental a Ucraïna, les sancions contra Rússia, la cooperació de la neutral Àustria amb l’OTAN, i és crític amb la UE.

Un dels principals aliats de Kickl és el primer ministre hongarés, l’ultranacionalista Viktor Orbán, amb qui va formar la facció Patriotes per Europa, el tercer grup del Parlament Europeu. A més, l’FPÖ manté estretes relacions amb Alternativa per Alemanya (AfD), en el qual hi ha elements investigats per la justícia alemanya com a extremistes de dretes.

L’FPÖ és un partit fundat després de la Segona Guerra Mundial per antics jerarques nazis i fins hui dia aglutina els cercles més extremistes i dretans del país. Els principals líders del partit, encara que no el mateix Kickl, són membres de confraries pangermàniques, on es van socialitzar en un ambient nacionalista, xenòfob i antisemita.

Mentre Kickl es reunia amb Van der Bellen, centenars de persones s’han manifestat hui enfront de la presidència federal per a expressar el rebuig i malestar amb la possibilitat que el líder de l’FPÖ assumisca el control del pròxim executiu.

També et pot interessar

stats