El president de l'Equador dissol el parlament i convoca eleccions anticipades

Lasso ha pres aquesta decisió enmig d’un juí polític en contra d'ell per un presumpte delicte de malversació

En un missatge a la nació, el president de l'Equador, Guillermo Lasso, ha decretat hui la dissolució de l'Assemblea Nacional
En un missatge a la nació, el president de l'Equador, Guillermo Lasso, ha decretat hui la dissolució de l'Assemblea Nacional / Reuters

El president de l'Equador, el conservador Guillermo Lasso, ha decretat aquest dimecres la dissolució de l'Assemblea Nacional (Parlament), de majoria opositora, i la convocatòria d’eleccions generals anticipades, de manera que governarà mitjançant decrets fins que el seu successor assumisca el càrrec. Lasso ha pres aquesta decisió enmig del juí polític en contra d'ell. 

En un missatge a la nació, ha anunciat la dissolució mitjançant el mecanisme legal denominat "mort creuada" per la "greu commoció interna i política" del país, després d'haver comparegut el dimarts davant l'Assemblea per a realitzar el seu al·legat de defensa per l'acusació formulada per l'oposició per un presumpte delicte de malversació.

Aquesta figura legal, contemplada en la Constitució de 2008, li permet dissoldre el parlament en comptes d'esperar al segon dia de debat que havia de dur-se a terme en la cambra per a posteriorment votar la moció de censura, en la qual es requereixen 92 vots per a destituir-lo, equivalents a dos terços de l'hemicicle.

"L'Equador té la necessitat d'un nou pacte polític i social que li permeta eixir de la greu crisi política en la qual es troba i que, lamentablement, cada dia es fa més profunda", ha dit Lasso en l'inici del seu missatge. Així, ha subratllat que la solució ha de posar fi a "una confrontació irracional i inútil" i ha assenyalat que no és possible avançar i enfrontar els desafiaments profunds "als quals els sotmet la inseguretat i el terrorisme".

Lasso ha afirmat que "tots els esforços del poder legislatiu estan enfocats a desestabilitzar al govern amb un juí polític infundat". "Promouen un suposat delicte de malversació per omissió que no existeix en la nostra legislació, amb el qual volen assegurar que soc responsable polític per no haver actuat enfront d'un presumpte cas de corrupció", ha dit sobre l'acusació de l'oposició. Per al governant, es tracta "d’un procés sense proves, contradictori, confús, il·legal i il·legítim, és el mecanisme per a destituir el president".

També et pot interessar

stats